Buteljka na belom hlebu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Buteljka na belom hlebu

Da li je došao kraj vinskog sveta kakav poznajemo?
Vodeći svetski vinski profesionalci, uključujući Master of Wine Džensis Robinson (Jancis Robinson) i čuvenog vinskog pisca Hju Džonsona (Hugh Johnson) u otvorenom pismu pozivaju na akciju promovisanja alternativnih pakovanja vina umesto boca!

Cilj je smanjiti karbonski otisak prelaskom sa stakla na alternativu. Naime, beginboks, vino u konzervi, bure, papirne boce i kese imaju mnogo manji karbonski otisak od stakla pa bi se time gotovo preko noći, samo od vina popijenog u Velikoj Britaniji, uštedela najmanje trećina negativnog uticaja na prirodu, što je ravno momentalnom isključivanju 350.000 automobila iz saobraćaja.

Organski podrum rafael 019

U pismu se navodi da postoji mala ili nikakva uočljiva razlika u kvalitetu vina koja se piju u roku od nekoliko meseci nakon kupovine ako su u alternativnom ili staklenom pakovanju. Čak se očekuje da sve veći broj proizvođača vina visokog kvaliteta pređe na alternativne formate pogotovo što su moderni potrošači vina motivisani da kupuju održivo, uverenje je koje postoji u ovoj grupi.

No, nisu svi uvereni u to. Čuveni katalonski vinar Migel Tores, pionir organskog i „održivog vina“, smatra da je prioritet smanjenje težine staklenih boca. Kao i već dugo egzistirajuća ideja za proizvođače stakla da kreiraju standardnu bocu za višekratnu upotrebu koju kupci mogu da vrate i ponovo koriste.

vinarija Rubin enolozi proizvodnja 27

No iza svega ovoga čini se, barem prema svedočenju brojnih srpskih vinara koji proizvode vrhunska vina već godinama u određenom stilu boca, stoji ogromna kriza na tržištu rada i sirovine. Gotovo je nemoguće dobiti željene boce, rokovi dostave se protežu sa meseci na godine, a nervoza je sve veća i sve se više vina pakuje u „daj šta daš“. Proizvođači boca, opreme, etiketa i svega što je neophodno u vinarstvu ostali su jednostavno bez kvalifikovanog ljudstva, slično nedostatku radnika u vinogradima i vinarijama.

Da li nestaje vinski svet kakav poznajemo?  |

Foto&Ilustracija: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi