Nova Imperator vina za sladokusce

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nova Imperator vina za sladokusce

Ave! za nova vina vinarije Imperator. Nekoliko dana pred zvanično otvaranje GIG restorana na Novom Beogradu upriličena je promocija novijih i sasvim novih etiketa iz mladih vinograda koji se po sistemima organike i biodinamike šire u Erdeviku.

Majstorije velikih majstora GIG kuhinje, ispratile su maestralno bela vina Sila Nika 2021 i Grašac 2021, te crvene etikete Animus 2020, Pinot Noir 2020 i La Vida 2020, čisto da nagoveste šta će se u ovom lepo uređenom prostoru događati.

Imperator 16

Kad je reč o vinariji Imperator, prvoj u Srbiji sa Demeter biodinamičkim sertifikatom, treba pomenuti da su planovi za naredni period ogromni. Počevši od prvog rozea od prokupca i sorte pino noar, preko roze penušavca od pino noara u pripremi, pa do najvećih zahvata tipa izgradnje sopstvene vinarije u sred vinograda, novih zasada, novog sortimenta, o svemu tome je prisutne obavestila Đurđa Katić, direktorka vinarije. A onda se ozbiljno prešlo na vina.

Sa vinima Sila Nika i Grašac iz berbe 2021 imali smo već priliku da se upoznamo, ali su sad ta vina stekla neophodnu zadršku u boci i otkrila daleko više nego pri ranijim susretima u okviru vinskih dešavanja. Od 2022. godine i grožđe i vino iz ovih mladih zasada imaće sertifikovan organski i bidoinamički status.

Imperator-25.jpg
Nova vina je predstavila Đurđa Katić, direktorka vinarije Imperator

Sila Nika 2021 je nežno vino sa 10,5% alkohola, lagano i veoma pitko, uglavnom cvetnih mirisa i u završnici blago mineralno. Nakon otvaranja u čaši idealno je za celodnevno uživanje ili uz tapanadu od maslina i kajmak sa Golije kako je ovom prilikom sljubljeno.

- Vinograd je posađen 2019. godine i devičanska berba obavljena 11. novembra donela je dosta ploda. Bilo nam je žao da išta odbacimo što je došlo na naplatu 2022. kada je roda bilo značajno manje od očekivanog. Sile ima na 0,25 hektara, ali ćemo je dosaditi koliko god zemlje budemo pronašli da otkupimo – objašnjava Katić.

Imperator 38

Grašac 2021 se iskazao ekstraktivnije i nešto robusnije na nepcu iako poseduje svega 1% alkohola više. Fruškogorska sorta propratila je fino mast od mangulice sa dimljenom paprikom.

Novitet, bistro vino Animus 2020 boje rubina, kupaža trećine malbeka i podjednakih delova kaberne sovinjona i frana je veoma mirisno i divno voćno vino, lako razumljivo, sa trunčicom slasti i zaljubljivih tanina i kiselina. Pun pogodak za najširu publiku da se upozna sa organskim vinima, pogotovo uz jagnjeće bajadere sa slanom leblebijom.

Imperator 21

Zanimljivu degustaciju zaokružili su Pinot Noir 2020, koji će tek u burgundijsku buteljku zbog problema na svetskom tržištu snabdevanja bocama i La Vida 2020, oba vina koja će tek nešto kasnije u prodaju.

Pinot Noir 2020 poslužen uz mesni specijalitet od mangulice i turšiju, dolazi iz mladog vinograda koji već po prvom vinu iskazuje veliki potencijal. Originalne je pino boje, prijatan i prepoznatljiv sortno na mirisu.

Svakako najozbiljnije deluje La Vida 2020, kupaža trećine merloa sa dva kabernea kome predstoji dalje blagotvorno odežavanje u boci. Punoća i ekstraktivnost uz lepo izrađene tanine i tek fini touch kokosa i drugih začina u završnici ukazuju na razumnu upotrebu drveta. Po tom pitanju očekuju se takođe promene gde će dosadašnja primena srpskog hrasta biti unapređena.

Imperator 05B

- Nove etikete su rađene po mojoj zamisli – završava prezentaciju Đurđa Katić uz objašnjenje zbog čega su rađena i nova vina. - Uz početnih 2,5 hektara odakle su potekli osnovni „Imperatori“ dodali smo još 6,5 hektara sa internacionalnim i autohtonim sortimentom koji je završio treću godinu konverzije.  Došli smo do toga da smo u berbi 2021 imali određenu količinu grožđa u koje smo uložili toliko truda, rada, energije, entuzijazma da prodaja nije dolazila u obzir. Kako sve to ne bi bilo uzalud morali smo proizvesti novo vino jer mešanje sa već sertifikovanim grožđem nije dolazilo u obzir. Pritom smo rešili da time saradnicima i svima ostalima ukažemo na činjenicu da Imperator ne mora biti isključivo ozbiljna, „vojnička“, imperatorska priča pred kojoj se mora salutirati, već možda i nešto prihvatljivije, kreativno, moderno, svevremensko.

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi