Etikete kao odraz vinske istorije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Etikete kao odraz vinske istorije

Premijum kupaža Beloš, većinski od autohtonih sorti, stiže do Nove godine iz fruškogorske vinarije Vinarium. Time je zaokružena njihova kompletno nova edicija standard i premijum etiketa koja je već svrstana u tri najbolje u Srbiji na nedavno održanom Open Balkan Wine Trophy nadmetanju.  

Vedre, vesele, mladalačke Vinarium boje prosto pozivaju da se vina probaju. Lako prepoznatljive na polici pritom nose u sebi i dodatnu vrednost povezujući vinski teroar sa davno prohujalim vremenima.

Beloš, Župljanka, Sauvignon Blanc, Traminac, Roze Crna Tamjanika, Pinot Noir, te u burgundskim bocama Vinoranž kao najbolji oranž Balkana 2021., novitet na tržištu Merlot 2020, te crvena perjanica kuće Dedovac, svako od ovih vina priča svoj deo priče o topografiji i razvoju Banoštora, mestašceta na obali Dunava i u doba Rimljana velike rečne luke Bononia.

vinarija vinarium vina 48

- Etiketa nove bele kupaže Beloš 2020 koju čine traminac, župljanka i grašac razlikuje se od ostatka portfolija – objašnjava Zoran Bikicki, čovek na čelu Vinariuma. – Kao i naša druga vina ona simbolizuje bogatu vinsku istoriju Banoštora. Osim Beloša, na svakoj boci se nalazi lik Rimljanke da obeleži kako su nekada u luci Bononia Malata pristajale rimske lađe i da je rimski put koji ide preko naših vinograda vodio do Sirmiuma gde su se rađali i odakle su stizali rimski carevi. Do 3. veka i dolaska na vlast cara Marka Proba vladala je zabrana uzgoja loze na ovim prostorima a onda se sve promenilo i u slavu tih dana naša vina čuva lik božanstvene Rimljanke dok kolorit, šare koje se prepliću simbolizuju sunce, vedro nebo, zelene padine i bregove Fruške gore i naravno Dunav. Etiketa vina Beloš kao simbol Srednjeg veka je podsećanje da je na mestu gde se nalaze vinogradi i vinarija Vinarium, legendarni ban Beloš, po kome se mesto zove Banoštor, sagradio manastir čija kupola je prikazana na etiketi.

vinarija vinarium vina 32

Etikete je kao specijalan projekat vezan za ovu vinariju izradio poznati beogradski studio Design Büro a autor je jedan od suvlasnika Balša Garčević.

- Vinska kultura, jedan od najpopularnijih načina uživanja u celom svetu, toliko je evoluirala da svako, bez obzira na godine, može pronaći vino koje odgovara njegovim preferencijama i ukusu – kažu iz firme Design Büro. - Želeli smo da iskoristimo tu činjenicu u našem pristupu redizajniranju brenda Vinarium kako bi napravili savršen spoj tradicije i modernog doba čime tradiciju činimo relevantnom u svesti današnjih potrošača i u skladu sa njihovim lajf stajlom. „Omaž” rimskom nasleđu predstavlja „lice“ brenda zasnovano na rimskoj boginji Junoni, dok smo za motive koji se odnose na moderno doba uveli dinamične boje koje opisuju ključne geografske karakteristike ovog kraja i živopisnih vinograda.

Kako bi vizija kompletno bila ostvarena, autor etiketa je više puta posećivao Banoštor i Vinarium i u razgovorima sa Zoranom Bikickim finiširao ostvarene ideje koje su sad kompletirane pred ljubiteljima vina.  |

Foto: Ivana Čutura, Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi