Biće mladog pinolea

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Biće mladog pinolea

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca ponovo je obeležila Dan pinolea čime se ova manifestacija mladog vina razvija u smeru tradicije.

„Novi Pinole je stigao!“, uzvinulo je više od stotinak gostiju u dvorištu i degustacionoj sali vinarije Vinum nazdravljajući. I nebo se za tu priliku razvedrilo u slavu mladog vina od grožđa sorte pino noar koje je uz pomoć karbonske maceracije pretvoreno u lagano, sočno i nadasve voćno crveno vino.

pinole 43

- Pinole ima dominantnu aromatiku za razliku od strukture – kaže tehnolog Anđela Živanović dok se sprema da flašira Sauvignon Blanc, prvo flaširano vino iz najnovije berbe koje će na tržište do Nove godine. – Zbog mirisnih nota voća gde je primaran džem od šljiva i višnja, nižeg alkohola i lagane strukture vrlo je i podjednako dopadljiv mlađim i starijim konzumentima. Sam po sebi je pino noar izuzetno zahtevna sorta pri čemu je godina bila jako problematična, previše topla da bi potom došle kiše pred početak berbe. No dali smo maksimum u vinogradu, dobili grožđe visokog kvaliteta, a nakon redukovanja prinosa, probirne berbe koju smo prvi put imali priliku da obavimo uz pomoć pokretne trake i selekcije, odabrali smo najbolji mogući proizvod da stvorimo Pinole.

0 02 05 5428859b62fbed280be88922d6e97e74f5bfcd862ab4ef4f7bf4038c90f8116b 4ad1712cce414b3c

Da je urađen dobar posao bilo je očigledno i po raspoloženju prisutnih koje su dodatno popravljali kestendžija sa svojim danas već gotovo anahronim i zaboravljenim slasnim pečenim plodovima, te ponuda mirisnih domaćih kobasica

Prethodne godine proizvedeno je svega 550 boca a ove čak 1.500 pa će Pinole biti dostupan na tržištu nešto duže nego ranije kada je zbog velikog interesovanja nestao za nepunih desetak dana. Etiketa Pinot Noir zbog svega navedenog se neće raditi a Pinole sadrži 13% alkohola i 2,3 grama rezidualnog šećera što znači da, iako je potpuno suv, sadrži finu dozu slasti. Cena u vinariji je 800 dinara.  |

Foto: Vinum / arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi