Hercegovačka vina u Fat Duck restoranu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Hercegovačka vina u Fat Duck restoranu

Tri vina porodične vinarije Škegro iz Ljubuškog u Hercegovini našla su se od nedavno na vinskoj karti engleskog restorana sa tri Mišlenove zvezdice Fat Duck, jednog od najcenjenijih u svetu gastronomije.

Njihovo premijum crveno vino od blatine Carsus 2017, koje je prošle godine moglo da se proba na Regionali 2021 u Beogradu, uvršteno je u degustacioni meni Discovery (Otkriće). U njemu se uz zalogaje hrane služe „neobična vina iz malo poznatih regiona i od nepoznatih sorti“, a blatina je u tom meniju pratilac srnećeg bifteka.

GT u Trebinju 48
Hercegovačka blatina kao otkriće, Bariša Škegro s vinom Carsus 2017

Druga dva vina vinarije Škegro trenutno na vinskoj karti Fat Duck su dugo macerirana žilavka Krš Orange 2021 i još jedna blatina Krš Crni 2021.

Ovo je svakako veliko priznanje kako za vinariju, tako i za hercegovačku vinsku scenu gde je blatina jedan od stubova identiteta.

Inače, kada smo kod vinske karte ovog restorana koji je više od 25 godina u samom vrhu najcenjenijih fine dining odredišta u svetu, da kažemo i to da se od vinarija iz regiona na listi belih vina nalaze i četiri vina slovenačke vinarije Marjan Simčič iz Goriških Brda (Pinot Grigio Classic 2021, Chardonnay Opoka 2018, Ribolla Opoka 2016 i Sauvignon Opoka 2015) i Alba Antiqua Grimalda istarske vinarije Matošević (berbe 2014 i 2016), te među crvenim vinima još dve berbe Merlot Opoka Marjan Simčič (2013 i 2016) i vranac Tellus 2015 crnogorske vinarije Lipovac.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi