GrandVin 2022 otkriva novo makedonsko vinsko blago

  • Tekst  Zvonko Herceg
  • Objavljeno u Vesti
GrandVin 2022 otkriva novo makedonsko vinsko blago

Nedvno održano četvrto izdanje GrandVin 2022 ponudilo je nekoliko promocija novih makedonskih vina među kojima su bila i visoko nagrađena i neka arhivska vina.

Evo šta je na samoj manifestaciji kroz javno predstavljanje izdvojeno od vina „koja ne bi trebalo propustiti“:

Chateu Ploštovo Pinot Blanc 2020, nova vinarija u komšiluku poznatog položaja Barovo i tenutno jedina makedonska vinarija koja u svojoj ponudi nudi vino ove sorte. Veća nadmorska visina i vulkansko tlo su potpisali ovo vino kao osvežavajuće, voćno i sa mineralnim tragovima.

GrandVin 2022 9

Popov Fume Blanc 2021, novo vino u ponudi vinarije Popov, odličnog balansa, slojevito, kremaste teksture. Vino od kojeg se očekuju ozbiljne nagrade.

Domaine Lepovo Chardonnay 2021 wild fermented predstavlja pojačanje otiska teroara u vinu. Ambijentalni kvasci daju veću širinu i intenzitet ukusa zrelih agruma i tropskog voća, punog tela i duge slatko-začinske završnice.

Bila su tu i retka arhivska vina Puklavec Furmint 1971, kao i Stobi Vranec Veritas 2011, elokventna vina sa kojima možete „razgovarati“, od kojih Stobijev desetgodišnji Vranac može u punoj snazi da trči još jednu dceeniju.

GrandVin 2022 6

Od crvenih noviteta pretstavljena vina Chateu Sopot Caberent Sauvignon Grand Reserve Ridot 2015, redizajnirani Bovin Dissan Vranec Barrique 2019, velika bordoška kupaža vinarije Lazar Alšar 2016 i novo vino vinarije Venec Kratošija Old Wine 2020, sva složena, raskošna, toplih alkohola, moćna i dugih završnica.

Chateau Kamnik Heritage 2019, velika rezerva kabarnea za nasleđe, kroz koje se mogu naslutiti male promene stila ove vinarije ili je samo to ekspresija teroara Vojnica, vinogradi koji su nedavno prešli i oficijalno u vlasništvo ove vinarije namenjeni za liniju super premium vina.

GrandVin 2022 12

Od visoko nagrađenih izdvojeni su bili platinasti Vranac Dark Horse barrique 2020 vinskog podruma Popovi, 96 poena sa ovogodišnjeg Open Balkan Trophy, kao i prošlogodišnje najbolje crveno vino Balkana (BIWC21) Brzanov Artisan Syrah 2016, ali ovom prilikom iz limitirane serije Magnum.

Posetioci su se na kraju zаsladili en primeur retkom makedonskom fortifikovanom kupažom vranca i kratošije Chateau Petit Ad Astra 2019 koja će još najmanje godinu dana odležati u bocama pre nego vidi svetlo tržišta.

Izbor vina na GrandVin 2022 je u saradnji s vinarima napravilo makedonsko udruženje somelijera MASOM - Macedonian Association of Sommeliers, koje je događaj i organizovalo u elitnom Roof Baru 55 hotela Hilton Skopje.   |

Piše: Zvonko Herceg, WSET Educator
Foto: GrandVin/Promo
nazad na vrh