Dan vranca, posveta Filipu Kambiju

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Dan vranca, posveta Filipu Kambiju

Svetski dan Vranca 2022 obeležen je u S. Makedoniji posthumnom dodelom titule ambasadora Vranca Filipu Kambiu, jednom od vodećih svetskih enologa koji je radio na razvoju i promociji ove sorte.

 U organizaciji Udruženja „Vina Makedonije“ sa partnerima iz „Balkanske vinske mreže“ kao i regionalnim proizvođačima vranca i vinskim stručnjacima, poseban deo obeležavanja ove manifestacije posvećen je Salonu vina gde su posetioci mogli da degustiraju više od 50 etiketa vranca proizvedenih u vinarijama regiona.

Elena M 6

Prisutnima se obratio ambasador Vranca Tomas Kurtis, Master of Wine, a glavni događaj održan je u Edukativnom centru M6 u Skoplju gde su proizvođači vina, stručnjaci i vinski entuzijasti imali priliku uživo i online da se informišu o najnovijim naučnim saznanjima vezanim za vranac.

Otvarajući Svetski dan Vranca, Elena Mladenovska Jelenković, izvršna direktorka Udruženja ,,Vina Makedonije” izjavila je kako se u autentičnim vinima našeg regiona krije potencijal za uspeh u osvajanju inostranog tržišta dok zajedno koračamo međunarodnom scenom i zajedno ostavljamo trag. Tom prilikom najavila je i dva velika projekta na kojima Udruženje radi i koje podržavaju GIZ i FAO u cilju razvoja standarda u vinogradarstvu i vinarstvu kao i zajedničkom pristupu promociji vina sa Balkana.

Zajedništvo i značaj autohtonih sorti podvukao je i Vladimir Stojić, predsednik Centra vinske kulture ,,Wine Q”.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi