Fruškogorski bermet od Kine do SAD

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dražen Đurđić vlasnik vinarije / Foto: Slobodan Vidović Dražen Đurđić vlasnik vinarije / Foto: Slobodan Vidović

Popriličan izvozni posao sklopile su vinarije Đurđić i Mrđanin iz Sremskih Karlovaca na prvom Wine Vision sajmu vina početkom septembra u Beogradu.

Reč je o ugovoru za nekih 110.000 boca pojačanog crvenog vina bermet, tradicionalnog ukrasa ovog vinskog grada koji je izgleda pogodio ukus zahtevnih kineskih vinoljubaca i u toku naredne dve godine krenuće palete u neke od 50 gradova Kine gde uvoznik ima svoje prodavnice.

Potpisivanje ugovora između Dražena Đurđića i predstavnika kompanije Ningbo, a u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo, za relativno mladu i malu vinariju Đurđić predstavlja veliki podsticaj ali i obavezu. A zbog čega je samo etiketa Crni Vitez bermet, koja istina iz berbe 2011 nosi na sebi zlatnu oznaku iz Bergama u Italji, privukla pažnju kineskih vinskih trgovaca? Da li zbog toga što je to slatko, snažno (17% alkohola), ekstraktno i aromatizovano crveno vino?

djurdjic ugovor 2
Potpisivanje ugovora između Dražena Đurđića i predstavnika kompanije Ningbo / Foto: Promo

- Sviđaju se njima i druga naša crvena vina, – objašnjava Dražen Đurđić – ali naši kapaciteti nisu preveliki i gotovo sve druge etikete su već unapred pri proizvodnji namenjene. Pri tome, količine potrebne za izvoz u Kinu su ozbiljne i jedino bermet, koji može da se pravi u većim količinama je pogodan za izvoz na Daleki istok. Videćemo kako ćemo to i ostale dogovore ispoštovati što dosta zavisi i od ovogodišnje berbe.

Kad je berba 2022 u pitanju i trenutno veoma nepovoljne prilike zbog dosta padavina, Dražen nagoveštava da ko je do sad obrao bela grožđa imaće i vina. Crna, ako su dobro zaštićena, neće biti problema sa bolestima ali barem u njegovom okruženju sazrevanje ide nešto sporije.

Đurđić vinarija inače već ima dobro razrađen izvoz u SAD gde pored bermeta ide odlično i crveno vino od novonastale sorte probus. Kritike su odlične a Amerikancima je posebno zanimljivo jer je od autohtonog grožđa. Ipak, u ovom trenutku fokus je na poslu sa Kinom vrednom nešto manje od pola miliona evra što će biti dodatni motiv razvoju ove perspektivne fruškogorske vinarije.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi