Jedan grašac za brdo titula

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Jedan grašac za brdo titula

Vinarija Verkat iz Čerevića koju vode sestre Nataša i Sonja Vrkatić kao da se utrkuje sama sa sobom kad su trofeji i titule za vino od sorte grašac u pitanju. A ni njihova fruškogorska malvazija ne zaostaje po pohvalama.

Grašac beli 4.0 2021 vinarije Verkat samo je od početka 2022. godine nanizao gotovo nestvaran niz medalja: zlato na balkanskom  šampionatu BIWC u Atini, platinu na GROW du Monde, prvom svetskom prvenstvu vina od ove sorte, platinasti trofej u Beogradu za najbolje belo vino od autohtone sorte na nedavno održanom vinskom spektaklu Open Balkan Wine Vision, a uvršten je u Top 50 Fruškogorskih vina. I konačno je sve to zaokruženo zlatom na jednom od najvećih svetskih vinskih nadmetanja, AWC Vienna 2022 u Beču!

Verkat top50 02

Verkat Malvazija 2021, vino koje je i dovelo ovu mladu vinariju u centar pažnje domaćih ljubitelja vina od osnivanja 2018. godine, zlatom osvojenim u Atini na BIWC šampionatu dokazalo je da je pre svega kvalitet u pitanju a ne samo egzotika malvazije na Fruškoj gori. Još vrednija, čini se, potvrda stigla je iz Istre gde je na ocenjivanju Vinistra u najzahtevnijoj konkurenciji malvazija osvojeno srebrno priznanje. Konačno, ulazak u krug Top 50 Fruškogorskih vina definitivno je uvrstio ovo suptilnu etiketu u prvu ligu domaćih belih vina.

Verkat top50 03

I Verkat Rose, treće vino vinarije iz godine 2021 nije ostalo praznih ruku. U Beču je na AWC Vienna 2022 osvojena prva srebrna medalja za ovo vino od sorte muskat hamburg.

Grandiozan uspeh za dve mlade devojke, čitav Verkat tim iz Čerevića sa tehnologom Danijelom Sokolovićem na čelu i sortu grašac kojoj se smeši sve lepša budućnost.  | 

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi