Španska vina u srcu grada vol. 4.0

  • Objavljeno u Vesti
Španska vina u srcu grada vol. 4.0

Festival Beogradska nedelja vina (Belgrade Wine Week) nam i ove godine, sada već tradicionalno, donosi program Španska vina u srcu grada koji će se održati u periodu od 20. do 25. septembra.

Kao i ranije ovo će biti prilika da se podsetimo šta je to što španska vina mogu da ponude, a mogu mnogo: od mnoštva sorti vinove loze, do 96 oznaka geografskog porekla koja pokrivaju raznoliku klimu od sušnog juga do zelenog severo-zapada. Pored podsećanja, nedelja španskih vina ima za cilj i da omogući ljubiteljima vina da tokom trajanja festivala otkriju ono što još uvek nisu probali, bilo da je to penušava kava, robusna vina Riohe i Ribere, lepršava vina Atlantika ili pak veoma specifični šeri ili ćakoli. Domaći uvoznici su se pobrinuli za to da lepeza španskih vina dostupnih srpskim vinoljupcima ponudi po nešto za svačiji ukus.

Svoje omiljeno mesto gde ćete uživati u raznovrsnosti ukusa koju nam donose vina ove mediteranske zemlje možete pronaći ovde.

Fernando Madariaga ICEX 4
Foto: Fernando-Madariaga-ICEX

Pritom, španska nedelja vina nam ove godine donosi i jednu novinu: po prvi put će se 22. septembra održati i Salon španskog vina i hrane namenjen većinom eno-gastronomskim profesionalcima. Pored vina, profesionalna publika će moći da proba neke od istaknutih simbola španske kuhinje: iberijsku šunku, sireve i maslinovo ulje, ali i iberijske pistaće i kremu od pistaća.

Oni koji su posetili Španiju znaju da je ono što špansku ponudu čini jedinstvenom, a mnogi će se složiti i neodoljivom, upravo spoj naočigled jednostavnih namirnica koje pružaju potpuni gastronomski ugođaj. Zato će se ove godine predstaviti 10 vinarija (Rovellats, Matarromera, Codorniu, Marques de Riscal, Maset, Sommos, Rodríguez de Vera, Freixenet, U Mes U Fan Tres i Perez Barquero) i čak šest proizvođača hrane (Cesar Nieto, Beher, Valle de Ricote, Matarromera, Pistacyl, Queseria la Antigua).

Tokom Salona biće oržane dve vođene degustacije hrane: Radionica suhomesnatih proizvoda koju će voditi master šef Uroš Uroševic, koja će poseban akcenat staviti na iberijsku šunku. Radionica posvećena siru i maslinovom ulju koju će voditi profesorka dr Bojana Kalenjuk osvrnuće se na sir sa tartufima i sir koji je zrio u opni grožđa tempraniljo, autohtone španske sorte grožđa, uz organsko i ekstra devičanskog maslinovo ulje. Salonski program biće upotpunjen dvema vinskim radionicama koje će voditi Marija Radović, nosilac ICEX diplome Spanish Wine Specialist.

Za profesionalce

Salon španskog vina i hrane namenjen je prvensteno profesionalcima u vinskom i HoReCa sektoru, ulaz isključivo uz pozivnicu. Za dodatne informacije, kontaktirajte Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu putem emaila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. 

nazad na vrh