Novi Trofej za Barovo crveno

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Novi Trofej za Barovo crveno

Na sajmu Wine Vision by Open Balkan u Beogradu, u konkurenciji 2.400 vina dodeljeno je devet trofeja a Trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte pripalo je vinu Barovo Red 2019, Tikveš Châteaux & Domainеs. Ali to nije bilo sve od najveće i najpoznatije vinarije Balkana.

Vino Barovo red koje je kupaža vranca i kratošije sa izrazito mineralnog tla vulkanskog porekla gde grožđe uspeva na nadmorskoj visini od 700 metara, odlikuju mnogobrojna priznanja i trofeji na svetskim takmičenjima kao rezultat toga što se u ovom vinu uz vrhunski kvalitet izražava autentičan izraz regije i lokaliteta sa kojeg dolazi. Istovremeno to je unikatan teroar koje ima čvrstinu, baršunaste tanine, voćnu svežinu i potencijal za dugo sazrevanje.

Vina Tikveš Châteaux & Domainеs ovenčana su medaljama u više kategorija. Kod belih, zlatna medalja pripala je etiketi Domaine Lepovo Chardonnay 2020, srebro su dobila vina Bela Voda White 2021 i Domaine Lepovo Chardonnay 2021. Bronza je pripala vinima Viognier Bela Voda White 2021, Sauvignon Blanc Barovo 2021 i Grenache Blanc Bela Voda 2021.

U konkurenciji crvenih vina predominacija vinarije iz Severne Makedonije još je izrazitija. Pored Trofeja za Barovo Red 2019 koje nakon fermentacije odležava 18 meseci u novim barik buradima od francuskog hrasta, platinaste medalje pripale su vinima Barovo Red 2015, Barovo red 2019 i Bela voda Red 2015. Zlatnom medaljom je nagrađen Vranec Luda Mara 2019, a srebro je pripalo vinima Bela Voda Red 2019 i Domaine Lepovo Grand Cuvee 2019, dok je žiri od 25 članova u kome je bilo pet sudija sa titulom Master of Wine bronzom nagradio vino Domaine Lepovo Pinot Noir 2019.

Radionica Senzacija podneblja

Konačno, zatna medalja u kategoriji rose vina pripala je nadaleko poznatoj etiketi Alexandria Cuvee 2021.

Trofeje je uručila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić a samo ocenjivanje održano je po sistemu sudijskih panela i prema standardima koji važe na svim svetskim ocenjivanjima vina.

U okviru Masterklas programa vinski edukator Zvonko Herceg predstavio je na radionici ,,Senzacija podneblja“ teroar vina Tikveš Châteaux & Domainеs. Ovo je bio jedinstveni Masterklas posvećen samo jednoj vinariji dok su brojne ostale radionice predstavljale sorte, više etiketa, ili Balkan u celosti i njegov razvoj.  

Na svom kreativno osmišljenom štandu na Wine Vision by Open Balkan manifestaciji, vinarija Tikveš Châteaux & Domainеs ugostila je mnogobrojne posetioce iz celog sveta, a porfolijom vina prezentovanih kupcima napravljeni su novi dogovori u plasiranju ovih visokokvalitetnih vina na svetsko tržište.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi