Dobitnici Open Balkan vinskih trofeja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Savez vinara i vinogradara Srbije Foto: Savez vinara i vinogradara Srbije

Tokom prva četiri dana septembra Beogradski sajam je zahvaljujući novoj manifestaciji Wine Vision by Open Balkan vinski centar Balkana a vinsko ocenjivanje Open Balkan Wine Trophy uz učešće pet sudija sa titulom Master of Wine i pod rukovodstvom MW Kerolajn Gilbi iznedrilo je neke stare i nove šampione.

Više od 150 vinarija predstavilo se u izuzetno lepo uređenom prostoru, uz vrhunsku organizaciju, brojne propratne programe i mogućnosti za biznis komunikaciju. Ostvareni su kontakti, dogovoren izvoz, kompletirana vinska slika zemalja uključenih u Open Balkans inicijativu pa i šire, te se slobodno može reći da su postavljeni neki novi standardi kad je u pitanju prezentacija vina i vinske kulture ovih prostora.

open balkans (1)

Veliki sajam sa dovoljno glamura, ono je što Srbiju u ovom trenutku svrstava u red vinskih zemalja koje se brzo razvijaju i sigurno će biti dodatan podstrek svima uključenima u vinsku i vinogradarsku priču sa još većom nadom da će ona rasti iz godine u godinu, što se posebno odnosi na vinsku publiku. A utisak o manifestaciji i osvajanju Trofeja za najbolje crveno vino od autohtone sorte, za etiketu Barovo Red 2019, Tikveš Chateaux & Domains, preneo nam Radoš Vukičević, generalni direktor vinarije Tikveš.

tikves
Generalni direktor Radoš Vukičević i tehnolog Tikveša Marko Stojaković, raspoloženi tandem za pobede

- Ovo je očekivani trofej za naše najviše nagrađivano vino koje je već osvajalo platinu na Decanteru ili 95 bodova Roberta Parkera, vino koje je crvena ikona Tikveša. A što se Wine Vision događanja tiče, mislim da mu treba vremena. Čini mi se da su za kratko vreme organizatori organizovali veliki događaj i to dobro. Ali isto tako mislim da još nije došlo vreme za tako veliki brend jer ne vidim dovoljno ljudi, posetilaca koliko bi trebalo da bude, ali sam zato siguran da će ih za tri ili četiri godine biti daleko više. Balkanska vina su super platforma i sjajna priča za brend, to je ono što svi treba da promovišemo zato što mi jesmo veoma mali region za nekog Kineza ili Amerikanca. Međutim ja već godinama tvrdim kako vinski putevi jesu ti koji treba da povežu zemlje regiona bez obzira na postojeće predrasude. I vino jeste najjednostavniji način da se povežu ljudi susednih zemalja koje nose slične probleme jer iako dolazimo iz raznih zemalja, mi svi pričamo jednim istim jezikom, vinskim. I da znate kako je to lepo.

Najbolje ocenjena vina na Open Balkan Wine Trophy:

Trofej za najbolje crveno vino
Rodoslov Grand Reserve 2018, Vinarija Aleksandrović
Platinaste medalje:
Izba Jovanović Merlot 2019, Rodoslov 2018 Vinarija Aleksandrović, Dark Horse Barriđue 2020 Wine Cellar Popovi, Barovo red 2019, Bela Voda Red 2015 (Tikveš), Veritas 2016 Stobi

Trofej za najbolje roze vino
Nemir Rose (prokupac – kaberne) 2021, Vinarija Despotika

Trofej za najbolje belo vino
Pesak Sivi pinot grigio 2021, Vinarija VRT
Platinaste medalje:
Pesak Sivi 2021 Vinarija VRT, Grašac 2020 Vinarija Vinčić, Verkat Grašac Beli 4.0 Verkat

Trofej za najbolje penušavo vino
Trijumf Noir penušavo 2019, Vinarija Aleksandrović

Trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte
Barovo Red 2019, Tikveš Chateaux & Domains

Trofej za najbolje belo vino od autohtone sorte
Grašac beli 4.0 2021, Vinarija Verkat (platina)

Trofej za najbolje oranž vino
The Orange Gewurztraminer 2019, Chateau Kamnik

Trofej za najbolje slatko vino
Tri Sunca traminac kasna berba 2016, Vinarija Fruškogorski vinogradi (platina)

Trofej za najbolje pojačano vino
Meduza crvena 2021, Vinarija Art et Vinum

Kompletni rezultati su dostupni na linku https://bit.ly/3KSJ9LK

nazad na vrh

Srodni tekstovi