Rudnik zlata u podrumu Chateau Kamnik

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ilustracija: B. Vidović Ilustracija: B. Vidović

Proleće je sjajno rodilo kad je u pitanju vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja, a miris zlata širi se na sve strane sveta. Kako od vina tako i od rakije.

Kupaža Winemakers Selection White Chateau Kamnik od sorti vionje i Greco di Tufo (po 37%) uz preostali deo šardonea osvojila je zlatnu medalju, jednu od samo 28 podeljenih na prestižnom festivalu Cincinnati International Wine Festival koji se od 1991. godine održava u SAD. U startu je zamišljen da kroz priču o vinima i uz pomoć velikog broja posetilaca odigra humanitarnu ulogu namenjenu poboljšanju u sektorima umetnosti, edukacije i zdravstva lokalne zajednice.

Prvi festival održan je u Omni Netherland Plazi sa dve velike degustacije i točenjem oko dve stotine vina za 800 posetilaca. No, to je bio samo početak i priča se razvila u prestižno takmičenje koje prati veliki broj večera, degustacija i različithu drugih eventa poput humanitarnih golf turnira koji su samo 2017. godine doneli zajednici prihod od 5,3 miliona dolara. Zanimljiv je i poziv organizatora dobitnicima medalja da svoja odlikovana vina na blajnd testovima uporede sa drugim vinima iz sopstvenih regiona!

Ovogodišnje  balkansko nadmetanje BIWC održano u Grčkoj donelo je još mnogo novih priznanja prestižnoj skopskoj vinariji na bregu nedaleko od centra grada. S namerom poslata, a za ovu vinariju praktično veoma mlada crvena vina pokupila su jedno dvostruko zlato i još tri obična uz zlato za penušavac Spark Extra Brut 2018 što je veoma značajno u brzo rastućem trendu konzumiranja ovog vinskog stila.

Dvostrukim zlatom se istaklo vino Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2018, a u stopu su ga ispratili Winemaker’s Selection Red 2020, Merlot Single Wineyard Reserva 2019 i Heritage Cabernet Sauvignon Grand Reserva.

Destilery Kamnik

Posebnu pažnju iz ove vinarije zaslužuje i činjenica da su rakije Destilerije Kamnik osvojile prestižna odličja na svetskom šampionatu World Brandy Awards 2022.

Pobednik u kategoriji stila 2-3 godine odležalih rakija je Signature Oak Grape Brandy (40%) koja je osvojila i zlatnu medalju baš kao i rakija Chateau Kamnik Muscat Hamburg (43%). U ovoj konkurenciji zlato je pripalo još samo francuskom Reverie Brendy XO, dok je titulu World’s Best Wine Brandy poneo destilat Extra Old Van Ryn’s (Single Potstill 20 Years Old).   | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi