Tamjanike u slatkom carstvu čula

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Tamjanike u slatkom carstvu čula

Dva izuzetna slatka vina od autohtonih sorti, crna tamjanika Grozdana 2018 i Tamjanika (Draga) kasna berba 2017,  ponudila je publici župska vinarija Braća Rajković ovog proleća. U malim pakovanjima iz Gornjeg Zleginja sabila se sva energija teroara, sunca i vekovna tradicija vinarstva Župe.

Grozdana je gusto, veoma tamno, grimizno-indigo obojeno vino gde etiketa doslovno prati taj koloritni trend. Šećeri jesu primarni prema količini, ali struktura snažnih tanina i duboko usađenih kiselina koje čine da vino gotovo može da se žvaće, u potpunosti pomeraju kompletan završni utisak u neku drugu verziju stvarnosti. Kažu trgovci i somelijeri da žene posebno cene ovo vino, istina je, crna tamjanika ne daje ploda bez oprašivača pa nas to navodi na mišljenje kako Grozdana, iako ženskog imena, ipak u potpunosti nosi macho identitet koji se sa 16% alkohola upravo damama dopada.

- Crna tamjanika kao sorta je izrazito pogodna za desertna vina dok je za suva prilično problematična pošto ubrzo posle fermentacije kreće da gubi mirisna svojstva. Ova se sorta u Župi gaji vekovima, a mi posedujemo vinograd od pre Drugog svetskog rata iz koga smo razvili nekih 1.000 čokota koje koristimo upravo za ovo vino – pojašnjavaju Rajkovići.

Slatke tamjanike (1)

Viskozne sveće dugo se i veoma trajno spuštaju ka dnu čaše nakon svakog gutljaja, a čini nam se da će pogrešiti svako ko odmah popije vino „da se ne ohladi“. Jer svakih nekoliko minuta Grozdana rađa nove senzacije. Za trenutak se čini kao da je u čaši gust probus koga je neko nabildovao sitnim plavim i crnim bobičastim voćem, onda se na nepcu javi sladić sa finim notama kože dok je na nosu i dalje sve voćno da voćnije ne može biti.

I dok se vino čvrsto kandžama tanina i kiselina drži za nepce igrajući ulogu završnice koja nije preduga, no u sećanju ostavlja tragove čistog grožđa, pomišljamo kako bi uz Grozdanu pasovao podebeli tek bačeni na vatru biftek ukrašen džemom od borovnica ili masno, žuto parče ementalera, ili reš i jako slan, masan guščiji batak.

Prvi utisak kad na blajnd testu probate ladeno ohlađenu Tamjaniku (Draga) kasna berba je da je u čaši jedan od svetskih šampiona u klasi slatkih vina. Prefinjena struktura punog ukusa koja klizi niz jezik i grlo, aromatika ambrozije ili „oblaka pri zalasku sunca“, savršen balans koji zove: još, još, još! To su odlike velikog desertnog vina.

Tamjanika Draga

- Za one koji posebno paze na liniju ne preporučuje se više od 1 decilitar Drage da se popije. Ima svega 13% alkohola ali i zbilja dosta šećera jer je od prosušenih bobica – objašnjavaju Rajkovići. - Grozdana sa druge strane sadrži više alkohola ali može više i da se pije jer ima manje šećera.

Tamjanika kasna berba (Draga piše samo na poleđini boce) očarava visokim kiselinama, bojom oranž vina koja prati narandžastu etiketu začinjenu dvostrukom zlatnom medaljom na balkanskom šampionatu (BIWC2020). Da li će vas očarati note džema od marelice, kandiranog voća, duga medena završnica ili samo svežina ovog vina, svejedno je.

Pijete zasigurno šampiona kakvi poprilično nedostaju i daleko poznatijim vinarijama, ne samo Srbije i regiona, već i šire. Koliko bi ovo vino imalo „putonjoša“ (puttonyos) da je iz tokaja, sami ocenite.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi