Panta Rei, šardone sa titrajem hrasta

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Panta Rei, šardone sa titrajem hrasta

Bogato vino u bogatom pakovanju, to je najkraći opis noviteta vinarije Stemina, barikiranog šardonea Panta Rei Chardonnay Selekcija 2021 koji su ovih dana prigrlili ljubitelji vina uz novu berbu rozea Mina 2021.

I dok je Mina 2021 roze koji već punih 17 godina sledi dobitnu kombinaciju izrazito lakog za piće vina u kome latice ruža na nosu dočekuju poljupce ratluka i mladog voća, a nepce razveseljavaju osvežavajuće kiseline u velikim količinama, a gde su lepe karekteristike sad dovedene do maksimuma, Panta Rei je ono nešto „drugačije“ na nebu srpskog barikiranog šardonea.

WG Mina Stemina 07

Vinarija Stemina, poznata po kvalitetnim vinima iznedrila je šardone Panta Rei Selekcija odležao u bariku, a zelenkasto vino bogato zrelim aromama i telom, uz osvežavajuće kiseline preuzelo je od mladosti berbe, zrelosti grožđa i hrasta ono najbolje.

- Nismo ljubitelji barikiranog belog vina. Takođe, iskustvo nam govori da je u velikom broju šardonea prejak barik ubio svežinu i kiselinu – objašnjava Mina Avramović direktor vinarije Stemina pokazujući s ponosom jednu od 2.000 elegantnih boca koje čuvaju ovo vino. - Prošle godine smo pored našeg voćnog i školski rađenog šardonea Panta Rei odvojili malu količinu i blago barikirali. Radili smo jako oprezno da drvo samo dotakne vino i posle šest meseci flaširali ga u ove francuske butelje na koje sam igrom slučaja naišla, koje podsećaju na šampanjske ili one u koje se pakuju vina iz amfore i odmah rekla: To je taj vizual! Lakoća i pitkost penušavca uz dodir ozbiljnosti amfore, baš kao ovaj šardone kada ga probate iz čaše.

WG Mina Stemina 08 A

A na nosu to je dašak svežeg hleba i herbalnih tonova ukrašenih notama tek otvorenog ananasa. Na ukusu daleko je punije od očekivanog i aromatičnije. Raskošna reminescencija stila Burgundije sa dozom mineralnosti koja ne prestaje da intrigira nudi u pozadini zrele ukuse ananasa i drugih tropskih plodova pa i greni smit jabuke.

Završnica je takođe osvežavajuća nošena aromama svežeg hleba koje povezuju miris i ukus te sočnim kiselinama koje će Panta Rei Selekciju odrediti kao savršenog druga masnom žutom siru ali i ne previše pečenom komadu ozbiljnog crvenog mesa. Recimo rostbifu i šumskim pečurkama.

Posebna ovalna etiketa koja podseća na medaljon je napravljena tako da simbolima isprati i druge Stemina etikete, a ako pitate Minu ko kao autor potpisuje ovo vino, kaže:

- U principu sve radimo po uputstvima i recepturama enologa Vladana Nikolića dok moj brat i otac to tehnički izvode, a ja se samo trudim da vina stignu do svih koji ga očekuju.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi