Tikveš ima najbolje vino Balkana

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Tikveš ima najbolje vino Balkana

Vino Bela Voda Belo 2021 vinarije Tikveš Châteaux & Domainеs proglašeno je za najbolje vino na Balkanu na 11. The Balkans International Wine Competition (BIWC) nadmetanju.

U pitanju je kupaža grenaš blana i šardonea sa poteza Bela voda, kreacija čuvenog Filipa Kambija i Marka Stojakovića, glavnog enologa vinarije Tikveš. Vino je punog tela i kremaste strukture, kompleksnog mirisa i karaktera tropskog voća koje odležava u francuskim barik buradima 18 meseci.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što je vino Bela Voda Belo 2021 osvojilo ovo značajno priznanje, čime je Tikveš pokazao koliko radi na unapređenju kvaliteta. Inače, ovo vino je do sada osvojilo mnogo nagrada širom sveta, ali kada si na Balkanu najbolji to obavezuje još više - rekao je Radoš Vukićević, direktor vinarije.

Nagradu je uručila Galina Niforou direktorka BIWC i predsednica bugarske asocijacije izvoznika vina sa porukom da je vrlo zadovoljna što je ovo vino dobilo glavnu nagradu jer je pre 12 godina bilo i prvo vino iz Severne Makedonije koje je Robert Parker nagradio visokim ocenama.

The Balkans International Wine Competition svrstava se među značajnija nadmetanja u svetu gde iz godine u godinu učestvuje sve više vinarija, dok svetska vinska scena vina s ovog podneblja smatra sve relevantnijim za globalnu vinsku industriju.

Sledeće godine zemlja domaćin BIWC takmičenja biće Rumunija.    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi