Srpski roze za prazničnu trpezu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Srpski roze za prazničnu trpezu

Segmenata vinske scene u Srbiji koji beleži najveći rast poslednjih godina kako u kvalitetu tako i u obimu proizvodnje su roze vina.

Reklo bi se da je tu „roze revoluciju“ iniciralo vino Pink Punk male vinarije Chicahteau kada se pojavio 2012. godine, nakon čega je usledio sasvim drugačiji i moderniji pristup proizvodnji ovih vina kod nas. Rezultat je da danas u Srbiji gotovo da nema vinarije koja ne pravi roze. Stilski, ta se vina kreću u širokom dijapazonu boja i nijansi pokrivajući čitav spektar ukusa sve zahtevnijeg tržišta.

Evo 15 srpskih rozea koja bi svakako trebalo probati ovog proleća, idealnih i za predstojeću prvomajsku prazničnu trpezu!

Lex 2020 Trivanović 6

Lex Rose, Trivanović

Elegantni i upečatljiv roze vinarije iz Šida proglašen je za najbolji roze Srbije prošle godine. Cvetne i voćne impresije na mirisu sledi harmonija blago peckavih kiselina i osetnog tela, dok svaki mek i podatni gutljaj poziva na još. Čak je i meditativno primamljivo ovo roze vino od sorte širaz.

Srpski roze 2

Mlada Simonida, Đurđić

Vinarija Đurđić iz Sremskih Karlovaca visoko je postavila lestvicu kvaliteta rozea vinom zanimljivog imena Mlada Simonida, izuzetnog ukusa, mirisa i pitkosti. Voćno, aromatično vino visokih kiselina od sorte kaberne sovinjon idealno je uz perad, reš guščetinu pogotovo.

Sofia Rose, Braća Rajković

Roze od tri različita klona sorte pino noar župske vinarije Braća Rajković slovi za jedan od najboljih u Srbiji, što je pokazano i osvajanjem dvostrukog zlata na šampionatu Balkana BIWC. Po boji bliža ružici, Sofia je suvo, voćno vino prijatnih kiselina sa punim odrazom teroara. Uz grilovano povrće, piletinu, pilav, prava je poslastica i veran pratilac hladnim odrescima mesa.

budimir rose 2

Triada Rose, Budimir

U „renoviranom“ nežnom roze izdanju s izmenjenom etiketom, Triada župske vinarije Budimir donosi pregršt svežine i voćnosti ukomponovane u solidno telo sposobno da podrži razne vrste jela. Blend većinskog prokupca i merloa, uz mirise cveća, crvenog bobičastog voća i dugu završnicu je vino koje se dugo i sočno pamti iznad podloge od veoma slane pršute.

IN Rose Blue 2020, Ilić-Nijemčević

Perspektivna vinarija Ilić-Nijemčević sa krajnjeg zapada Srbije u ovom trenutku ima dva rozea na vinskoj sceni. Izabrali smo za ovu priliku nesvakidašnji IN Rose Blue koji se pojavio sredinom 2021. godine. Kupaža kabernea i merloa nosi punih 14% alkohola i izrazitu svežinu, dok ga fina aroma crvene paprike uz moćno telo i sočne kiseline preporučuje za jaka jela.

4 konja

4 konja debela, Zvonko Bogdan

Čuvena subotička vinarija Zvonko Bogdan redizajnirala je početkom 2021. godine svoj popularni Rose i nadenula mu ime 4 konja debela. Kupcima se novo ime stare ružičaste kupaže merloa i frankovke izgleda još više dopalo, tako da je ovaj roze dobio novi podsterk na tržištu. Jagode, maline, sočnost i dovoljno punoće, kako za masniju rečnu ribu ili tortu lepo će otvoriti i zatvoriti prvomajsku trpezu.

Rose Dionizije, Jović

Vino od sorti kaberne sovinjon i muskat hamburg uzgojenih u organskom okruženju knjaževačke vinarije Jović jedan je od nedovoljno poznatih srpskih roze bisrea. Harmonično, sa jasnom voćnom završnicom u kojoj dominira јagoda, ovo je izvanredno pitko i sveže vino u kojem se prepliću blago muskatni, cvetni  i voćni tonovi.

autor Stefan Stojanović1

Filigran Rose, Bukovo

Izuzetno visok kvalitet manastirskog vina od sorte pino noar u lepom pakovanju i za malo novca daje best buy rezultat bilo da ga uzimate za trpezu ili poklon. Boje lososa i sa 13,5% alkohola reklo bi se da je ovo univerzalno suvo vino za sve prilike jer vam neće omesti nežne i fine gastronomske čarolije, odlično će pokriti masnu teleću ili riblju čorbu, dok će se aroma jagoda besprekorno inkorporirati u svaki kolač, od voćne torte do čokoladne bombe.

Fragolina Rose, Fragaria

Mlada župska vinarija iz Lukarevine Fragaria izbacila je 2021. godine na tržište svoj prvi, ali krajnje specifičan roze od samotoka. Osvežavajuća i kompleksna Fragolina idealno je vino ukoliko planirate da praznik ukrasite egzotičnim morskim plodovima od škampa, preko liganja, školjki uz rizoto od sipe, do jastoga. Kaberne sovinjon je ovde proizveo neobične efekte, arome belog cveća, zelenih šumskih jagoda, grejpa, ruže, ratluka, papaje. Rađeno u malim količinama vino je neophodno naručiti od proizvođača.

mikić 3

Rose Merlot, Mikić

Nova etiketa, nova sorta, novi roze iz negotinske vinarije Mikić. Nekadašnji pino noar smenio je u berbi 2021 merlo donevši dodatnu voćnost u inače voćnom i sočnom vinu gde su dominirale maline i jagode. Ovo je jedino polusuvo vino u ovom našem izboru, a podatak da sadrži 8 gr/l neprevrelog šećera sa 11,8% alkohola govori da je u boci nešto što će posebno obradovati nežniji deo vinske publike.

Rose, Vinum

U stilu provansalskih rozea, ovaj iz vinarije Vinum u Sremskim Karlovcima dolazi od sorte pino noar. Hrskav i kremast, lepršav i ozbiljan u isto vreme donosi osveženje u prvim vrelim danima predstojećeg leta. Idealan je za pijuckanje na terasi restorana ali i uz salate i kolače kojima inicira mirise tek rascvetalih voćaka.

Magija Magaza Rose full

Magija, Magaza

Sorta crna tamjanika dugo je korišćena za dobijanje crvenih vina gde je uz glorifikovane muskatne i cvetne arome kao glavna mana pominjana slaba obojenost. Zato je roze nepogrešiva meta ove retke i komplikovane autohtone sorte. Ali ta komplikacija nimalo nije smetala Bojanu Milanoviću, mladom vinaru i kalemaru iz Velike Drenove da u svojoj vinariji Magaza stvori ozbiljno sočno i zaljubljivo vino Magija koje zbilja čarolijski deluje na vodeći specijalitet trsteničkog kraja, mladu reš pečenu prasetinu. Prste da poližete!

Rose Komuna

Fruškogorski merlo čini ovaj nežno obojeni roze vinarije Komuna savršenim pratiocem različitih mladih sireva i laganih zalogaja. Sa 12% alkohola, prepun jagoda, malina, zavodljive slasti, a opet i svežine koja će još dugo golicati nepca, ovo je moderan roze za publiku koja tek ulazi u svet vina.

anonymous2

Anonymous, Malča

Crna tamjanika sa juga Srbije donosi pregršt nežnih tonova šumskih jagoda. Od loze koja je u Vinski podrum Malča stigla iz manastira Bukovo i posađena ispred restorana vinarije, dobija se pitko vino sa 13% alkohola koje savršeno može da isprati predjela i kolače. Pritom, ni teletina sa pečurkama ili neka tradicionalna jela niškog kraja neće kiselinama ovog vina predstavljati veći problem.

Nadia, Bikicki

Odluka je vinarije Bikicki da se po mnogo ćemu nesvakidašnji roze na tržištu Srbije, Nadia od sorte pino noar, od ove godine više neće proizvoditi. Dakle, ovo je poslednja prilika (barem za neko vreme) da nabavite neku od ovih boca koje čuvaju arome maline i crvene ribizle sa rustičnim tonom šećerne vune.   |

Foto: Ivana Čutura, Stefan Stojanović, PR, arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi