Pet zlatnih godina Škegro ulja

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Pet zlatnih godina Škegro ulja

Vinarija Škegro iz hercegovačkog mesta Ljubuški poznata po liniji vina Krš, postigla je izuzetan uspeh u nadmetanju najboljih svetskih maslinovih ulja.

Na jednom od najvećih i najrespektabilnijih svetskih nadmetanja maslinovih ulja u Njujorku NYIOOC gde su se takmičili uljari od Kalifornije do Japana, hladno ceđeno extra virgin maslinovo ulje Krš od sorti oblica, pendolino, kazaliva, lastovka, levantinka, lećino i ćipresino, petu godinu za redom osvaja zlatnu medalju. Ipak, vlasnik vinarije Mirko Škegro smatra da je za uspeh ovog ulja najzaslužnija autohtona sorta oblica.

Porodična vinarija Škegro u svom posedu danas ima i 600 stabala maslina posađenih u poslednjih desetak godina od kojih je tek šestina u punom rodu, a dobro upućeni u tematiku ocenjivanja na NYIOOC kažu da je daleko lakše osvojiti zlatnu medalju na ovom nadmetanju nego je ponoviti što je familiji Škegro uspelo čak pet puta! No ovaj uspeh nimalo ne baca u zasenak izvrsna vina koja već 26 godina proizvode od sorti blatina, trnjak i žilavka uz sve popularniji oranž Krš Orange Žilavka od ove iste sorte.    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi