Zlatna arhiva Tikveša na Grand Tastingu

  • Objavljeno u Vesti
Zlatna arhiva Tikveša na Grand Tastingu

Makedonska vinarija Tikveš specijalno za Grand Tasting u Beogradu 26. marta donosi čak tri vertikale čuvenih vina Barovo crveno, Bela voda crveno i Grand Cuvee Domain Lepovo.

Reč je o vinima koja su ovu poznatu makedonsku vinariju visoko pozicionirala na svetskoj vinskoj sceni osvojivši mnoštvo najvećih priznanja, a koja će u Beogradu predstaviti glavni enolog vinarije Marko Stojaković.

Kupaža kratošije i vranca Barovo crveno stiže iz berbi 2011 (Robert Parker 93 poena), 2012 (Robert Parker 93 poena), 2015 (platinum Decanter i 97 poena, zlato s China Wine & Spirits Awards, zlato s Austria Wine Challenge, zlato s Mundus vini, zlato na Vino Ljubljana) i 2017.

Marko Stojakovic 1
Najbolje iz Tikveša, Marko Stojaković

Bela voda crveno 2011, spoj vranca i plavca malog, prvo je vino iz regiona koje je čuveni Robert Parker ocenio s izuzetno visokih 94 poena, a već sledeća berba iz 2012, koja će takođe biti na Grand Tastingu, ponela je i 95 poena. Uz ta dva danas izuzetno raritetna vina publici će biti predstavljena i Bela voda crveno 2015

Grand Cuvee dolazi iz Tikvešove butik vinarije Domain Lepovo, a tri berbe ovog vina izabrane za Grand Tasting su iz  2013, 2015. i 2016. godine. U pitanju su kupaže vranca, kaberne sovinjona i merloa. Najstarija iz 2013. godine nosi zlato s Concours Mondial de Bruxelles i zlato sa Selections Mondiales de vins Canada, berba iz 2015 okitila se zlatnim medaljama na Vino Ljubljana i China Wine & Spirits Awards, dok je najmlađe vino proglašeno za World Champion Wine i National Champion Wine na ocenjivanju u okviru Vino Ljubljana.

Uz ova vina koja će nesumnjivo biti u centru pažnje mnogih posetilaca Grand Tastinga publika će moći da proba i Bela voda belo 2019, kupažu grenaža i šardonea koju je Robert Parker ocenio sa 92 poena i koja se nedavno vratila sa zlatnom medaljom sa China Wine & Spirits, te vino Terrasse a L’Ombre iz berbi 2018 i 2019 koje dolazi iz Tikvešove francuske vinarije Chateau De Gourdon, a koje je osvojilo dvostruko zlato na Balkan International Wine Competition i Grand Gold Mundus Vini (berba 2018), te dvostruko zlato na China Wine & Spirits Best Value (berba 2019).

Grand Tasting je najprestižnija vinska manifestacija u regionu koja svake godine okuplja 30 vrhunskih vinarija s prostora bivše Jugoslavije koji za tu priliku donose najbolja vina iz svojih arhiva.   |

nazad na vrh