Čudesni grašac iz Banoštora

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Čudesni grašac iz Banoštora

Ocenjivanje vina od srpskih autohtonih sorti Samo naše održano je u hotelu Petrus u Paraćinu 11. marta kao uvod u tradicionalni Salon vina a ubedljivu bodovnu pobedu odnelo je barikirano belo vino Aldumaš  2021 od sorte grašac iz banoštorske vinarije Šijački.

Autor vina, tehnolog i vlasnica vinarije Ivana Šijački Majorosi ostvarila je već dugi niz uspeha na ovom ocenjivanju na kome je ove godine bilo oko 120 uzoraka. Dominirali su grašci dok su tamjanike podbacile u odnosu na ranije rezultate, tačnije nema ih u prvih pet kako je ocenio stručni žiri na čijem je čelu bio prof. Vladislav Puškaš.

U krajnjem poretku, gde su samo tri vina osvojila preko 92 poena i time velike zlatne medalje, trijumfovao je Aldumaš 2021 Šijački ocenjen sa 94,33 poena uz koga se svrstala Morava 2021 Milisava Viljanca iz Bajše (93,33) dok je treće mesto zauzeo ubedljivi pobednik u oranž kategoriji Tamnjanika 2019 vinarije MV Vujić iz Stalaća (92,02).

Najbolje ocenjeno crveno vino je Probus 2018 Đurđić, a najbolji roze Prokupac 2021 Dušana Stajića iz Senje.

Ocenjivanje i Salon je organizovao Vinski viteški red Steva Pisar a 12. marta je na izložbi nastupilo 75 izlagača sa ukupno oko 300 uzoraka vina među kojima su bila i ona iz velikih vinarija kao što su Rubin, Plantaže, Drašković. Vina je ove godine degustriralo oko hiljadu posetilaca.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi