Promovisan Đurđevića Legat

  • Objavljeno u Vesti
Promovisan Đurđevića Legat

Nova vinarija i destilerija na srpskoj vinskoj sceni Đurđevića Legat premijerno je uz zalogaje promovisana u restoranu Careva Ćuprija u prisustvu većeg broja zvanica, dok je događaj znanjem, stihovima, pesmom i šarmom oplemenio bard domaće vinske kulture profesor dr. Slobodan Jović.

Probali smo proizvode, pet vina i rakiju iz voćnjaka šljive i vinograda koji su suvlasnicima Radiši Đurđeviću, njegovoj supruzi i trima ćerkama delom ostali od dede Ilije i oca Pantelije.

Djurdjevica Legat 3

Vinarija u selu Ključ nedaleko od Mionice i desetak kilometara istočno od Valjeva započeta 2019. godine još je u izgradnji. Barem onaj deo s apartmanima, dok vina od grožđa iz vinograda posađenog 2018. godine na Đurđevića brdu već pokazuju ozbiljan kvalitet, pogotovo u crvenom segmentu iako je reč o praktično prvoj berbi.

Djurdjevica Legat 2

U planu je proširenje vinograda do deset hektara i sadnja autohtonog prokupca. U ovom trenutku vina su veoma ukusno zapakovana. Uz Pinot Grigio 2020 tu je bela kupaža pino griđa i muskata Do neba i nazad 2021, kao i roze etiketa Sestre 2020. U crvenom segmentu je vino Otisak 2020, blend 70% merloa i 30% kaberne sovinjona sa 15% alkohola, dok je Otisak Vremena kupaža u pola-pola istih tih sorti rađena u Segvin Moro baricima.   |

Foto: Alex Dmitrović
nazad na vrh