Dva velika zlata na Mundus vini za vinariju Aleksandrović

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dva velika zlata na Mundus vini za vinariju Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović iz Vinče postigla je istorijski uspeh kad je reč o najvećim i najznačajnijim međunarodnim ocenjivanjima. U Nemačkoj, na Mundus Vini osvojila je dva velika zlata za kaberne sovinjon Vožd 2017 koji je dobio i oznaku Best of Show Serbia, te za čuvenu kupažu Rodoslov Grand reserve 2016 koja je u izboru Vino.rs proglašena za najbolje crveno vino Srbije 2021. godine.

Oba ova vina biće predstavljena i na Grand Tastingu 26. marta u hotelu Metropol Palace u Beogradu 26. marta u hotelu Metropol Palace u Beogradu, a uz dva velika zlata Vinarija Aleksandrović osvojila je i zlatne medalje za Regent Reserve 2018 i Trijumf Gold 2020. Ako se ovome doda podatak da je dve zlatne medalje osvojila i vinarija Matijašević vinogradi iz Orašca za sovinjone SoviNoa Fume Blanc 2020 i SoviNoa 2020 može se rači da je ovogodišnji Mundus Vini kada su u pitanju vina iz Srbije bio u znaku Šumadije.

mundus vini ocenjivanje vina

Velikom uspehu srpskog vinarstva priključili su se i vinarija Doja zlatom za Breg Prokupac 2017 i srebrom za Breg Cabernet Sauvignon 2017, te srebrnim medaljama ovenčani Pinot Grigio 2020 Virtus i veoma mlada vina Lipar 2021 Tarpoš (još jedan šumadijski sovinjon blan!) i Rose Tarpoš 2021 od sorte širaz.

Inače, na ovom prolećnom tridesetom izdanju Mundus Vini učestvovale su 42 zemlje a podeljeno je rekordnih 43 velikih zlata, 1.685 zlatnih medalja i 1.294 srebrnih. Bronze i preporuke ne postoje na ovom ocenjivanju.

Iz regiona, Plantaže  su osvojile četiri zlata i srebro, Hrvatska ima deset zlata i deset srebrnih medalja uglavnom za graševine i traminac, dok je Makedonija sa vinarijama Tikveš, Domaine Lepovo, Chateau de Goudron, Dalvina, Stobi, Chateau Kamnik, Chateau Sopot i Venec  ponela kući čak 17 zlatnih medalja i šest srebrnih.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi