Hedonizam u Kotoru

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Hedonizam u Kotoru

Vinarija Bikicki predstavila je svoja vina uz vrhunske gastro specijalitete sa potpisom šefa Filipa Ćirića u jednom od najeminentnijih hotela i restorana Starog grada u Kotoru.

Ekskluzivni istorijski butik hotel Cattaro koji je u doba Napoleona bio pozorišna scena, nalazi se na jednoj od najlepših lokacija drevnog grada-tvrđave, i uz svu tu lepotu pridružio je i najviše domete regionalne ponude vina i hrane. Tu se nekoliko puta godišnje održavaju eventi Chef's Night kada čuveni šefovi uparuju svoje maštovite specijalitete sa izuzetnim vinima. Prošle godine posebno su se istakli slovenačka šefica Ana Roš (Roche) uz vinariju Jakončič, ili Deni Srdoč šef sa Mišlinovom zvezdicom iz restorana Nebo u riječkom Hiltonu. No ovaj put zablistao je dvojac iz Beograda u sastavu Đorđe Bikicki sa svojim vinima i šef, te suvlasnik restorana Homa, Filip Ćirić.

Bikicki Cataro (9)

Iako je bilo predviđeno da svoje umeće predstave na večeri u restoranu Royal, na predlog Janka Rackovića direktora hotela, dan ranije je organizovan i master klas sa Bikicki vinima koji je vodio čuveni regionalni somelijer Siniša Lasan.

- Crna Gora je malo ali zahtevno tržište a moja su vina ipak dosta velika nepoznanica, pa je ovo bila idealna prilika za bolje upoznavanje. Posebno me je iznenadilo što su apsolutno svi došli na vreme što je retkost na ovakvim događajima koju posebno poštujem - priča Bikicki. - Izvoz je krenuo prošle godine ali zbog nekakve birokratije sve se odigralo tek krajem septembra kad je sezona već bila gotova, te verujem da ozbiljna priča sa Hot Moon, mojim distributerom za Crnu Goru zapravo sad počinje.

Master klasu su prisustvovali somelijeri i zainteresovani iz vinskog sveta. Ponuđeno je pet vina, originalna Sfera 2019, Uncensored 2018 koji je uz zlatnu medalju osvojio 96 poena na Decanteru, sočni merlo Lilly 2018, raritetna Crna tamjanika 2017 i desertno vino Makana 2016. Kao bonus Bikicki je iz arhive doneo i magnum bocu S/O 2017.

Bikicki Cataro (3)

Sutradan, večera u raskošnom ambijentu restorana trajala je puna četiri sata i bila istinski trijumf za sva čula. Ista su vina kao na master klasu poslužena ali ih je ukupno bilo šest uz sedam sledova hrane pošto je za kraj na stolove stigla i slatka Makana Noir pa su poslužena dva desertna ganga.

Što se Filipa Ćirića tiče, bilo je to predstavljanje tipične srpske gastronomije na jedan futuristički način. U gangovima su se smenjivali beli vrbnički luk, orasi, begeška šargarepa i heljdino mleko, suva paprika punjena pasuljem i suvim šljivama zapečena u sosu od leskovačkog domaćeg sira, potom, recimo, pauflek od mangulice ili podvarak od futoškog kiselog kupusa sa guščijom džigericom. A za kraj medenjaci, ariljske maline, đerdapski i fruškogorski medovi, džem od mleka. Naravno, sve to u kombinacijama sa brojnim drugim sastojcima, puterom, lešnicima, marcipanom, sosom od crvenog vina, slavonskim kulenom i čime sve ne, čineći šareni i vrtoglavi karusel ukusa i mirisa u koji su Bikicki vina sjajno uskakala. Sala je bila ispunjena do polednjeg mesta a među 54 učesnika večere osim lokalnih hedonista od Budve do Kotora, neki su stigli iz Dubrovnika, iz regiona, ali i Srbije.

Bikicki Cataro (8)

- Najveće interesovanje izazvalo je ipak vino Uncensored, a ljudi su se raspitivali gde vina mogu da se kupe. U ovom trenutku znam da će biti dostupna u Casper baru u Budvi, hotelu Moskva u istom gradu i ovde u Cattaru, ali ima još dosta privatnika koji se javljaju i interesuju da vina dobave za svoje objekte. Kao rezultat ove sjajne večeri očekujem jedno za mene lepo i uspešno leto na crnogorskom primorju - kaže Bikicki.   |

Foto: Vinarija Bikicki/Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi