Iz Kanade na Zlatno brdo

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Goran Matijević, vlasnik vinarije Zlatno Brdo   Foto: Marko Čolić Goran Matijević, vlasnik vinarije Zlatno Brdo Foto: Marko Čolić

U Vinskom klubu u Zagrebu promovisana je nova vinarija Zlatno Brdo iz Baranje. Uz vlasnika Gorana Matijevića, inače rođenog u Kanadi, vina su predstavili enolog vinarije Samir Nađ i somelijer Tomislav Jakopović.

Vinarija se nalazi u opštini Kneževi vinogradi, nadomak Dunava, gde su na okolnim brežuljcima obasjanim suncem poređani verovatno i najbolji vinogradi u Baranji. Na njima su lozu sadili još Rimljani pre dve hiljade godina i zapravo su oni to područje i nazvali Mons Aureus, odnosno Zlatno brdo, po čemu je vinarija i dobila ime.

Trenutno imaju 12 hektara kupljenih vinograda starosti od 15 do 17 godina, a plan je da se u narednih par godina prošire na ukupno 20 hektara.

Na promociji su predstavljene graševine iz 2018. i 2020. godine, zatim blend četiri sorte Gold Cuvée 2020 u čijem je sastavu rajnski rizling (40%), šardone odležao u drvenim bačvama od slavonskog hrasta, pino sivi i traminac iz izborne berbe, Cabernet Sauvignon 2017 i dva dezertna vina, jedno od kabernea iz 2015. godine koji je ostavljen da dehidrira na čokotu i da ga stisne mraz pre nego što je ubran, a drugo Pinot sivi 2020, izborna berba od prezrelog, lagano dehidranog grožđa.

Sva vina vinarije Zlatno Brdo imaju ekološki sertifikat.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi