Promontory kaberne u Srbiji

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Promontory kaberne u Srbiji

U beogradskom hotelu Hyatt predstavljene su tri berbe kaberne sovinjona ugledne vinarije Promontory iz doline Napa u Kaliforniji, čija vina u Srbiju uvozi firma 105 pa opet.

Ovaj čuveni kaberne važi za jedan od najboljih u svetu, a na masterklasu koji je održao direktor vinarije Džo Rork (Joe Rorke) ponuđene su za degustaciju berbe iz 2014, 2015. i 2016. godine koje kod nas dostižu cenu na polici i do 140.000 rsd!

Promontory je najmlađa akvizicija Bila Harlana, osnivača legendarne Harlan Estate vinarije manje od sto kilometara severoistočno od San Franciska, i isto tako čuvenog Bond projekta, jedinstvenih zahvata da se iz malih površina specifičnog teroara zaokruže određene pozicije koje će dati vina Grand cru kvaliteta.

U saradnji s enologom Robertom Levijem (Levy) i uz konsultacije sa prijateljem kuće i jednim od najvećih vinskih stručnjaka na svetu Mišelom Rolanom (Roland), Bil je zapravo od sredine osamdesetih godina radio na tome da stvori ikonu Napa kabernea. Reklo bi se da je apsolutno uspeo u tome!

Nimalo nalik na slasni Napa kaberne pun sunca i alkohola, ove tri Promontory berbe otkrivaju čari jedinstvenog teroara. Tamno crvena vina bez i najmanjeg traga starenja najmanje tri godine odležavaju u austrijskom hrastu, tankovima od nekih 12 hektolitara, što je jedna od tajni njihovog izraza, a tek nakon duplo toliko vremena kreću na vinsku pozornicu. Voluminozna, sa jako strukturnim taninima iskazuju savršen balans sočnih kiselina i neosetnih 14 i nešto procenata alkohola.

Promontory Dragana Đorović(6)
Vina je u Beogradu predstavio direktor Promontory vinarije Džo Rork

Berba 2014, osetno mineralna čak pomalo slankasta zapravo šokira snažnim herbalnim notama, slatkim biberom i začinima uz naznake grafita i vlažnog kamena utkanog u crno bobićasto voće. Originalno, elegantno i istovremeno potpuno „šašavo“ vino, ispostaviće se potpuno je drugačije od sledeća dva u kojima je voćnost strogo kontrolisana parametrima kiselina, alkohola i upečatljivim taninima.

U njima suvoća „do koske“, delimično kao rezultat punih pet godina velike suše ali i dve decenije odluka u podrumu, mineralnost, moćna ali višeslojna tekstura i usmerenje ka veoma dugoj završnici, istovremeno odvlači pažnju od voćnih aroma ističući „kamenitost" i neverovatnu lakoću ovog vina dok zapljuskuje nepce.

Taj utisak prepoznat u vinu Promontory 2015 ponavlja još preciznije sledeća veoma ekspresivna berba iz 2016. godine koja kreće na tržište u martu, iako neuvežbanom nepcu tanini mogu izgledati još isuviše mladi. No, reč je o vinu pred kojim je minimum 15 godina rada u boci, a moguće i više decenija. I upravo ovo vino, vidni napredak iz godine u godinu Rork apostrofira kao arhetip, stilsku viziju budućnosti Promontory vinarenja objašnjavajući da je to bila jedna od onih godina gde sve ide po planu, kada temperature ne prelaze 32 stepena Celzijusa i grožđe, zrno po zrno, ravnomerno sazreva čitave godine pre berbe koja je trajala punih šest nedelja.

Promontory Dragana Đorović(2)

Ali zbog čega je berba 2014 toliko drugačija? Tu zapravo kreće otkrivanje tajni ovog rta ili ispupčenja što promontory u bukvalnom prevodu znači. Jer, kada je Bil Harlan sredinom osamdesetih godina prošlog veka tragao zapadom Nape za dodatnim vinogradarskim položajima krečući se prema obližnjem zalivu San Franciska, odjednom se pred njim otvorila potpuno divlja dolina i usred nje dugačak kameni greben nalik na rt.

Nažalost morao je da čeka sve do 2008. godine da dođe u posed te lokacije koja je danas Promontory. Nekoliko godina kasnije vina pokazuju izuzetne rezultate, a geolozi otkrivaju svetsku jedinstvenost položaja, mikrolokalitete sa tri potpuno različite vrste tla sastavljenog od metamorfnih stena, vulkanskog i sedimentnog porekla.

Od 340 hektara ovog stenovitog poseda samo je desetak procenata pod vinogradima i uticajem takođe jedinstvenih klimatskih pojava. Naime, Promontory se ne može baš uvek videti zbog masivnih magli koje ga prekirvaju noću donoseći vlagu s okeana. A kada se magla povuče vrelo sunce obavlja svoj ritualni ples na lozi.

Međutim, kada je veliki zemljotres krajem avgusta 2014. dobro zadrmao San Francisko, nešto se dogodilo. Vode lokalnih potoka, koje inače leti presuše, odjednom su krenule u bujicama donoseći osveženje Promontori položajima. I dok se ostatak Nape uveliko spremao da pod uticajem vrelog leta krene u raniju berbu, na rtu je grožđe sticalo svežinu i vibrantnost. Berba je krenula 10. septembra i trajala mesec dana sa čak 52 prolaska berača kroz redove što je dalo 33 različite fermenatcije spremne da iznedre neobično ali fantastično vino Promontory 2014.  |

Foto:  Dragana Đorović
nazad na vrh

Srodni tekstovi