Čuvena svetska vina u Opatiji

  • Objavljeno u Info
Čuvena svetska vina u Opatiji

Međunarodni vinski skup Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting dovešće 19. februara vodeće svetske vinare u Opatiju. Ovaj ekskluzivni vinski događaj održava se u organizaciji dvojice značajnih hrvatskih distributera vina, Dina Kušena iz firme Acrobat D&M i Juraja Duspera iz Vinotrade.

Tim povodom u Opatiju dolaze predstavnici nekih od najvažnijih svetskih vinarija poput Vega Sicilia, Louis Roederer, Roberto Voerzio, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Jermann... Sv u svemu, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner od 10 do 18 časova biće predstvaljeno šezdesetak značajnih svetskih brendova, a najvljene su i ekskluzivne radionice u Hotelu Ambasador.

Prva će biti posvećena Vega Sicilia Unico Ribera del Duero, vodiće je don Pablo Alvarez, predsednik ove najuglednije španske vinarije i probaće se vina iz berbi u rasponu od 2004. do 2010. godine.

Radionica posvećen Chateau Angelus St.Emilion, jednoj od najvažnijih vinarija u apelaciji Saint Emilionu, uključiće vina iz legendarnih berbi 2015 i 2016, ali i onih starijih iz 2011. i 2012. godine.

Treći masterclass biće u znaku Barola i vinarije Roberto Voerzio koja već decenijama gotovo za svaku berbu dobija „stotke“ od Roberta Parkera.

Slede zatim susret sa Chateau Pontet Canet Pauillac, sve cenjenijom biodinamičkom vinarijom iz Medoka koja će prezentovati opsežnu vertikalu iz senzacionalnih klasičnih berbi, poput 1990, 1995 i 1996, pa sve do posve nove iz 2019. godine.

Slovenački vinar Marjan Simčič svoju će majstorsku radionicu posvetiti jedinstvenom teroaru Goriških Brda, a tu su još i predstvaljanja Louis Roederer Cristal, Biondi Santi Brunello di Montalcino DOCG, Jermann vertikala Vintage Tunina, Torres Jean Leon Vinya la Scala Gran Reserva i Torres Jean Leon la Havre Reserva.

Za svaku od radionicu kapacitet je deset mesta, a cena se kreće između 1.000 i 2.000 kuna (130 do 260 evra) po osobi.

U okviru ove ekskluzivne vinske manifestacije održaće se i šest tematskih večera posvećenih vinima. Prva će biti u restoranu Kukuriku gdje će gosti imati priliku da probaju vina Marjan Simčić, druga je u Hotelu Navis posvećena vinima Frescobaldi, restoran Molo biće mesto treće večere na kojoj će gosti uživati u vinima vinarije Gaja, četvrta večera zakazana je u Yacht clubu Opatija gdje će se piti vina vinarija Kristančič i Torres, peta je u restoranu Hotela Ambasador uz vina Vietti i Jermann, dok je mesto šeste večere restoran Nobilion Hotela Ikador s vinarijom Olivier Leflaive.

Projekt su podržali Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije i Liburnia hoteli.  |

Foto: Rene Karaman
nazad na vrh