Na vest o smrti Filipa Kambija

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Na vest o smrti Filipa Kambija

U Skoplju, u prostorijama Tikvešovogedukativnog centra M6, održana je komemoracija u povodu smrti Filipa Kambija, svetski priznatog enologa koji je godinama radio i kao konsultant u Tikvešu.

Filip Kambi je ostavio neizbrisiv otisak na makedonskoj vinskoj sceni radeći na vinima koja će poneti verni otisak teroara. Tako su u sinergiji s glavnim enologom Tikveša Markom Stojakovićem nastala danas izuzetno u svetu cenjena vina iz linija Bela Voda i Barovo, među kojima i Bela Voda crveno 2010 koju je Robert Parker pre desetak godina ocenio sa 94 poena, što je u to vreme bila najviša ocena za neko vino iz regiona.

- Filip mi je mnogo značio, pogotovo na početku karijere kao mentor, kao veliki čovek spreman da mlađem kolegi širom otvori vrata ekskluzivnih degustacija gde sam mogao da probam zbilja velika vina što se ne dešava često u životu – kaže Marko Stojaković. - Ali, mi smo se i družili, išli zajedno na neke odmore, pa je postojala i ta neka vrsta emotivne povezanosti zbog čega mi je vest o njegovoj smrti pala još teže.

Zanimalo nas je i da li će se odlazak Filipa Kambija odraziti na buduća Tikveš vina?
 - Poslednje dve godine Filip nije dolazio u Tikveš, ali smo i dalje bili u kontaktu jer uvek je dobro imati nekoga za dopunsku konsultaciju. Na taj način stvorena je jedna mlađa ekipa u timu koji radi i što se vinskog dela tiče, neće se Filipov odlazak odraziti na Tikveš vina, ali naravno, ostaje ovaj emotivni deo.

O značaju saradnje Filipa Kambija i Tikveš tima potvrda su brojne nagrade na renomiranim svetskim takmičenjima. Samo u 2020. godini vina Tikveš i Tikveš Châteaux&Domaines obeležena njegovim potpisom osvojila su 100 nagrada i priznanja na prestižnim međunarodnim vinskim takmičenjima.    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi