Tikveš proslavio mlada vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Tikveš proslavio mlada vina

U vinariji Tikveš u Kavadarcima održan je po 12. put tradicionalni Festival mladog vina gde su brojni gosti iz regiona, diplomate, privrednici, poznate ličnosti, somelijeri bili u prilici da probaju prva mlada vina. Tokom tri dana od 19. do 21. novembra uz nastupe muzičkih diva Amire Medunjanin i Nine Badrić nazdravljalo se kvalitetnom vinu, odličnoj berbi, novim pravcima u razvoju tržišta i planovima za sledeću godinu.

Autentičan koncept u regionu ove proslave vina iz Tikveša, iz godine u godinu dobija nove segmente, a gosti odlaze sa lepim utiscima festivalske atmosfere. Međutim, ono najvažnije je da je ovogodišnja berba praktično prevazišla dosadašnji maksimum kada je reč o kvalitetnom grožđu.

Tikveš je ove godine otkupio izuzetno kvalitetno grožđe koje kreira poznati enološki tim a koje će obrađeno kroz liniju mikrovinifikacije, tehnologijom „zrno po zrno“ dati izvanrednu osnovu za proizvodnju vrhunskog vina – navode iz svetski poznate vinarije.

Pozdravni govor Svetozar Janevski predsednik UO Tikveš
Pozdravni govor Svetozar Janevski predsednik UO Tikveš

Berba je ostvarila potrebne količine grožđa za sve segmente i kategorije vina, uprkos visokim temperaturama i maloj količini padavina. Grožđe je samo dobilo na kvalitetu, pa su i bele sorte zadržale aromatični potencijal i svežinu, dok crvena vina imaju potrebnu složenost i strukturu. Posebni su rezultati dobijeni kod belih vina Tamjanike i Traminca koji su zadržali specifične cvetne arome i prefinjenost ukusa. Vino Chardonnay ima izražene note i dobru strukturu ukusa, dok kod Rizlinga preovlađuju sveže citrusne note i karakteristična svežina. Rose vina obiluju delikatnim voćnim notama i svežim ukusom.

Izuzetan je kvalitet primetan kod crvenih vina od sorti vranec, kaberne sovinjon, merlo i grenaš crni, iskazan kroz složenost voćnih i začinskih aroma. Mnogo sunčanih dana tokom sazrevanja doprinelo je mekim i delikatnim taninima, ali i snažnoj strukturi sa velikim potencijalom za sazrevanje.

I u narednoj godini vinarija Tikveš nastaviće sa daljim razvojem, gradeći siguran put lidera u regionu, ali i kulturu konzumiranja vina dok će ovaj trodnevni festival ostati upamćen u vinskim krugovima po pozitivnoj energiji na tradicionalnom mestu okupljanja.   | 

nazad na vrh