Premijum širaz iz Šida

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Premijum širaz iz Šida

Najzapadniji širaz Srbije, onaj vinarije Trivanović iz Šida, uspeva na samoj granici sa Hrvatskom, sa naše strane legendarne vinogradarske pozicije Principovac.

Shiraz Reserve 2017 Trivanović  već je osvojio zlatnu medalju na AWC Vienna 2021 i oznaku TOP 50 najboljih vina Fruške gore, a vlasnik vinarije Ivan Trivanović uz dragoceno učešće tehnologa Tatjane Tanje Đuričić paralelno radi i na roze i crvenim bejzik i premijum varijantama širaza koji dolazi sa četiri hektara vinograda posađenih još 2006. godine.

- U ovom našem kraju širaza ima veoma malo, ali sam to shvatio kao veliki izazov. Neke godine je odličan, druge podbaci. Veoma je zahtevan u vinogradu, toliko da u posebno lošim godinama ni ne pravimo vino od njega dok smo, recimo, iz 2019. godine radili samo osnovnu varijantu jer grožđe nije apsolutno zadovoljilo. Sorta je inače sklona da prerodi, kožica je veoma tanka kada sazri i budući da su zrna na grozdu pa i sami grozdovi izuzetno zbijeni kod velike vlage je veoma podložan bolestima. Sa druge strane, meni je sa širazom u podrumu izuzetno lako raditi - kaže Trivanović.

Trivanovic 21

Tako je na primer Shiraz Reserve 2018 Trivanović proizveden u otvorenim kacama sa ručnim potapanjem. Dve trećine vina otišlo je zatim u vinifikator gde se vrši malolaktika uz korišćenje delastaž tehnologije, a onda se dopunjava vinom iz otvorenih kaca nakon čega sledi sazrevanje 15 meseci u baricima od srpskog hrasta.

Sortna duboko ljubičasta boja prepoznatljiva je u vinu koje nosi miris prezrelih jagoda na nosu sa dosta herbalnih epiteta koje mu daju na svežini, praktično spoj tipičnog australijskog predstavnika sorte sa finim ukrasima severne Rone. Dovoljno gust da može da se „žvaće“, a sa nenapornim telom zahvaljujući sočnim kiselinama, ovo vino u retronazalnom utisku ima neobični i u isto vreme veoma cenjeni, suptilni dodir nagorele gume. Slast i sitno grickajući ali zreli tanini teraju na novu čašu dok je čistoća voćnih aroma i vrhunska higijena u podrumu jasno definisana ako par centilitara vina ostavite na dnu čaše i pomirišete nakon sat ili dva.

Inače, vinarija Trivanović je i za svoj prvi premijum širaz na tržištu Shiraz Limited 2013 takođe dobila zlato u Beču na AWC, a kao njihove najbolje berbe do sada Ivan istiće 2013, 2017 i 2018, dok za 2020. godinu tvrdi da će biti apsolutni vrh.

- Ne znam kako to ni da opišem. Sav širaz iz 2020. godine je otišao u premijum liniju. Fantastično! Način rada sa otvorenim kacama dao je maksimum i sve se pogodilo. Znate, širaz kad pukne, on pukne!

Iz svega ovoga da se naslutiti da najbolji širazi iz vinarije Trivanović tek slede.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi