Stiže prvo oranž vino iz vinarije Braća Rajković

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dragomir Rajković, vinogradar, vinar, čuvar župske vinske tradicije, ali i pokretač novih tendencija... Dragomir Rajković, vinogradar, vinar, čuvar župske vinske tradicije, ali i pokretač novih tendencija...

Posle uspešno obavljene berbe iz župske vinarije Braća Rajković stiže potvrda da je u toku duga maceracija sorte morava i proces proizvodnje oranž vina od nje.

- Grožđe je bilo odlično, sad ostaje da se vidi kakva će vina dati ova godina, koja je jako loše počela, ali će, posle mnogo truda ipak biti  jedna od najboljih u poslednjih desetak godina - kaže jedan od braće, Dragomir Rajković.

Braća Dragomir i Miodrag imaju ukupno 12 hektara vinograda u Gornjem Zleginju. Najviši od svih vinograda nalazi se na potezu Bosićanac. U ovom vinogradu koji se strmoglavo spušta ka jezeru Ćelije uspeva 20 ari morave u šestoj godini starosti. Vino od nje su Rajkovići do sada pili onako domaćinski, za sebe, ali odluka je pala - morava će iz berbe 2021. biti oranž!

61277732 10156171714860718 4112284225024032768 o

Pored oranž morave, prema svim pokazateljima biće ovo generalno jako dobra godina iz koje se očekuju neka zaista vrhunska vina, i koja će svakako iznedriti i perjanicu kuće, premium vino „33“.

- Svo grožđe je obrano na vreme, možda svega nekoliko dana kasnije nego lane kada smo imali dosta redukovan rod jer je grad prilično „obrao“ prinos u pojedinim vinogradima. Te godine u stoletnim vinogradima gde gajimo grožđe za našu etiketu Prince rskavac, na 1,2 hektara vinograda bilo je svega devet gajbica ili 100 kilograma grožđa! Šta da se radi - smeje se na svoju muku Dragomir i objašnjava da je grožđe obrano u idealnoj fenolnoj zrelosti. - Vodili smo mnogo računa o berbi, pratili vremensku prognozu, svakodnevno radili analize groždja da na vreme sve oberemo  obzirom da zbog sortimenta grožđa berba u našim vinogradima traje oko dva meseca.

Rskavac vinograd 2021

Berba kreće početkom septembra sa pino noarom za Sofia rose, potom se prelazi na tamjaniku za Sofia tamjaniku, a u retkim godinama kao što je ova, deo tamjanike se odvaja za barikiranje i tako nastaje bela premium perjanica „33“. Posle stižu crne sorte grožđa, od merloa preko širaza, karmenerea, kaberne frana, prokupca, dok se poslednji sa loze skida kaberne sovinjon krajem oktobra. Ove godine obran je pre kišnih dana, iako je posle njih usledio još jedan sunčani period.  

 - Da je kaberne sovinjon ostao u vinogradu samo bi zrno dobilo vodu, a mi na količini. Ali bi grožđe izgubilo na kvalitetu. Ovako će ovo biti jedna od retkih godina kada su sva grožđa bila podjednako dobra, kako za bela, roze, tako i za crvena vina.

 Braća Dragomir i Miodrag Rajković proizvode vina isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda zbog čega ne zavise od otkupa što je najbitnije za kvalitet vina, i što Dragomir s ponosom ističe:

- Otac i deda su nam ostavili odličnu bazu koju brat i ja preko dvadeset godina nadogradjujemo.

Braca Raajkovic 027 00064

Inače, početak godine kao da je nagoveštavao katastrofu. Godina je krenula loše, zbog kiše rezidba je kasnila, a cvetanje još daleko više u odnosu na prethodnu godinu. Dragomir opisuje kako se do polovine maja u vinogradu gotovo ništa nije videlo. Cvetanje umesto da počne trećeg juna oko Svete Jele (crveno slovo, dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene – prim.) da bi berba bila normalna, kako u Župi kažu, krenulo je tek sredinom juna i trajalo sve do kraja meseca.

- Kako je godina krenula, uz dosta padavina i malo sunca, mislili smo da će biti samo osnovnih vina. Ali uz sunčane dane tokom čitavog leta, stvorili su se uslovi da dobijemo izvanrednu berbu. Ovde je naše podneblje ili teroar odigralo ključnu ulogu, pre svega ta naša „Župska mikroklima“. Kasnih mrazeva nema, okruženi smo visokim planinama, sve je ušuškano, dani su topli, a noći sveže. I kada je sunce konačno ogrejalo, bukvalno si svakoga dana mogao da vidiš zrno u vinogradu kako raste.

Rskavac gidza 2021

Na kraju,  grožđe je brano svega četiri ili pet dana kasnije nego redovno, tamjanika koja je sada pri kraju fermentacije i imaće oko 14 % alkohola sredinom septembra, zatim crne sorte merlo, rskavac, širaz, karmenere početkom oktobra, kaberne sovinjon nekih 20 dana kasnije.“

- Kako je godina počela biće ono narodno: „Kako sam se nadala, dobro sam se udala“ - kaže kroz smeh Dragomir.

Sada ostaje da sačekamo i probamo sve što je nova berba donela u ovom uglednom podrumu sa dugom tradicijom, pa eto i prvi župski oranž od morave!    |

Foto: B. Vidović / arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi