Proglašeni najbolji mladi somelijeri Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najbolji mladi somelijeri, Andrija Adamović, pobednik Marko Krstić i drugoplasirani Dušan Ubiparip Najbolji mladi somelijeri, Andrija Adamović, pobednik Marko Krstić i drugoplasirani Dušan Ubiparip

Marko Krstić je najbolji mladi somelijer Srbije, tako je pokazalo prvo nadmetanje u ovoj konkurenciji održano u organizaciji SERSA u Kristalnoj dvorani beogradskog hotela Hyatt. Posebnu zanimljivost činilo je opredeljenje da se pokaže poznavanje srpskih autohtonih sorti.

Nakon obavljenih kvalifikacija u kojima su mladići više nego evidentno bili brojniji, izdvojila su se tri takmičara koja su pokazala najviše pa se u odlično opremljenom ambijentu razvila ravnopravna bitka u nekoliko finalnih disciplina. Prvo je svako pojedinačno prikazao servis služenja penušavih vina, sledilo je „slepo“ prepoznavanje autohtonih sorti posluženih u sedam čaša, poznavanje domaćih vina u vinskoj karti gde je trebalo pronaći greške u napisima, pa umeće dekantiranja vina i posluživanja stola sa četiri gosta i na kraju otkrivanje sorte vina u crnoj čaši. Naravno sve vremenski ograničeno.

Mladi somelijeri (5)
Učesnici prvog nadmetanja mladih somelijera Srbije

Finalni deo radila su sva tri takmičara zajedno na sceni, a nakon kratkog kviza poznavanja vinske kulture u Srbiji usledio je najzanimljiviji deo da se za svega tri minuta iz magnum boce vina Prokupac boje Lila 2015 Budimir napuni ni manje ni više nego 29 čaša istom količinom i svo vino potroši. Ostatak vina u boci, niži nivo u čaši ili čaša koja je ostala prazna donosili su negativne poene.

Nakon prebrojavanja glasova predsednik SERSA Dejan Živkoski proglasio je redosled finalista i sam oduševljen veoma malim razlikama u poenima što govori u prilog činjenici da su svi bili dobro pripremljeni, a svako prikazao neku od svojih specijalnosti.

Mladi somelijeri (1)
Visok nivo poznavanje vina, predsednik SERSA Dejan Živkoski na dodeli nagrada najboljima

Pobednik sa 104,4 bodova, dvadesetpetogodišnji Marko Krstić član SERSA zaposlen je u beogradskom bar restoranu Jopsephine, drugo mesto sa 101,6 poena osvojio je Dušan Ubiparip, menadžer novosadskog brenda Loft i član Udruženja somelijera Vojvodine, dok je dvadesetosmogodišnji Zaječarac Andrija Adamović, član SERSA od 2019 godine i zaposlen u beogradskom Cohiba Atmosphere klubu zabeležio 101 bod na ovom nadmetanju.

- Nikada ovako izjednačeno finale ni na jednom takmičenju nismo imali – izjavio je Dejan Živkoski prilikom proglašenja pobednika i dodele priznanja.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama