Premijera Velvet 2018 vinarije Eden

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Vinarija Eden/PR Foto: Vinarija Eden/PR

Atraktivna u mnogim aspektima, iako veoma mlada vinarija  Eden iz Ranilovića koja se od starta opredelila da ponudi premijum barikirana vina vrhunskog kvaliteta, novim vinom Velvet 2018 targetira širi krug ljubitelja crvenih vina nudeći idealnog gastronomskog pratioca za sve lepe trenutke koji predstoje u krugu porodice, slave ili proslave velikih praznika.

Pri susretu i na prvi pogled vino privlači pažnju vrhunskom opremom. Masivna boca za koju treba više snage da se podigne nego za klasičnu buteljku, jaka aluminijumska kapica što se savršeno lako skida i etiketa identična premijum liniji Eden vina, najavljuju brojna iznenađenja u sadržini boce. Pogotovo ukoliko imate strpljenja da ga „odmorite“ i aerirate desetak minuta u velikoj vinskoj čaši pre konzumacije.

Zaslugom iskusnog tehnologa Mladena Dragojlovića Velvet 2018 nosi potrebne atribute ozbiljnog vina. Mirisi zrelog voća, šljive, borovnice, kupina i ogrozda praćeni začinskim aromama, pretežno karanfilića iz vrhunske francuske hrastovine, prate prvi gutljaj gde alkohol (13,5%) nošen snažnim kiselinama ubrzo dostiže poželjan balans a vino harmoničnost, da bi se sve rečeno pretvorilo u utisak vinske strasti.

Eden vinarija 000
Velvet 2018 nosi naglašenu mekoću zbog koje smo vino tako i nazvali, Ana Stojisavljević       Foto: Boban Vidović

Lep osećaj u ustima pružaju ekstremno glatki tanini, dok se impozantna duga završnica poprilično oslanja na sekundarne note sa nosa koje se ovde dodatno pojačavaju i konkretizuju do te mere da žalfija, karanfilić, te dosta manje cimet, vanila i kafa, ostaju dugo u sećanju kao znak raspoznavanja ovog vina.

- Velvet 2018 kupaža je sorti gde je primaran merlo, a slede ga kabernea sovinjon i kaberne fran. Osim nešto veće uloge merloa to je praktično isti sastav kao u našoj perjanici Genesis – objašnjava Ana Stojisavljević, predstavnik porodične vinarije Eden. – Od početka smo opredeljeni da proizvodimo isključivo premijum kategoriju vina zbog čega smo odlučili da iz nešto slabijih berbi, kakve su recimo bile parne 2018. i 2020. godina, kada nismo radili Genesis, proizvedemo vino nešto drugačijeg stila. Znači, to jeste u neku ruku Genesis, ali voćniji, lakši, ne tako masivan i robustnog tela. Odležava u drvetu oko godinu dana gde se lepo zaokruži i dobije željenu mekoću zbog koje sam ga i nazvala Velevet. To je stil koji smo želeli da ponudimo širem krugu ljubitelja vina.

Tamne, zagasito crvene boje, Velvet 2018, čija se promocija i izlazak pred publiku upravo sprema, besprekorno opravdava ime koje nosi. To nije vino koje će bezbrojnim lejerima intrigirati vinoljupce da u njemu traže Sveti gral aromatike, ali za cenu od oko 1.300 dinara na polici nudi osećaj uživanja u visokoj klasi po čemu će biti gotovo jedinstven na tržištu.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi