Tri nove vinarije na tržištu Srbije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Tri nove vinarije na tržištu Srbije

Zahvaljujući firmi East Wine Plan na srpskom tržištu su od nedavno dostupna vina tri zanimljive inostrane vinarije - Tilia iz Vipavske doline u Sloveniji, Corcova na granici s Negotinskom krajinom u Rumuniji i Усадьба Дивноморское iz Krasnodarske oblasti kraj Crnog mora u Rusiji.

- Naša je želja da vinskoj publici u Srbiji približimo vina iz ovde malo poznatih vinarija s Balkana i Crnomorskog regiona - kaže Zoran Rajković iz East Wine Plan, koji je deo vina iz portfolija ovih vinarija predstavio na degustaciji u prostorijama Supernove, najvećeg uvoznika vina u Srbiji.

Iz slovenačke vinarije Tilia, jedne od vodećih u regionu kada je u pitanju sorta pino noar, a koju vodi poznati vinar Matijaž Lemut, pristigla su vina Pinot gris 2020, Pinot Noir Vipava Vally 2020, Pinot Noir Estate 2018 i Rubido 2018. Sva četiri su izuzetno precizno napravljena s istaknutim primarnim karakteristikama sorti.

Supernova degustacija (6)
Vrhunska slovenačka vina iz Vipavske doline, Tilia

Posebnu pažnju zaslužuju elegantni Pinot Noir Estate 2018 bogat zrelim aromama šumskog voća, prožet blagim notama dima i osetne mineralnosti, te kupaža Rubido 2018 u kojoj dominira voćnost merloa (70%), dok mu strukturnu punoću daje 30% kaberne sovinjona.

Rumunska vinarija Corcova ima vinograde praktično u produžetku Negotinske krajine ka istoku, odmah s druge strane Dunava prekoputa Kladova. Njihov Sauvignon Blanc 2020 donosi zavodljivu svežinu uz dugotrajne delikatne cvetne arome i senzacije grejpfruta, veoma nalik pojedinim negotinskim sovinjonima poslednjih godina. Kupaža Cabernet Sauvignon & Merlot 2017, a posebno Syrah Reserva 2016, ozbiljna su i strukturna vina koja su cenom veoma konkurentna na srpskom tržištu, a uz Rose 2020, napravljen od kaberne sovinjona, fetaska negre i pino noara, posebnu zantiželju izaziva sortno vino Feteasca Neagra 2018 nastalo u cementnim sudovima od istoimene lokalne sorte. Sočno, mekih tanina, lagano i prijemčivo, to je lako razumljivo vino kao stvoreno za svakodnevnu trpezu.

Supernova degustacija (9)
Rumunski produžetak Negotinske krajine, Corcova

Konačno, vina s obale Crnog mora iz vinarije Усадьба Дивноморское mogla bi da budu pravi izazov za ovdašnje ljubitelje vina koji nemaju previše prilike da se susretnu s vinima iz Rusije. U pitanju je jedna od najpoznatijih tamošnjih vinarija čiji su šampanjci među najcenjenijim iz tog dela sveta.

Ovom prilikom otvoren je penušavac Grand Cuvee 2015, iskričavi spoj šardonea i pino noara s dugotrajnim i suptilnim perlažama u čaši. Na nosu se prepliću efektni tonovi marakuje, jasmina i dunje, ali ključni utisak ostavljaju dobar balans i delikatna mineralnost. Od belih vina Pinot Blanc 2018, s istrajnim aromama jabuke i kruške koji se stapaju s tonovima tropskog voća, te Chardonnay 2018 koji nosi očekivanu kombinaciju tropskog voća, cvetnih tonova i vanile, otkrivaju pre svega precizan enološki postupak.

Supernova degustacija (1)
Vina s obale Crnog mora, Усадьба Дивноморское

Na drugoj strani, Cabernet Sauvignon 2016 u prvi plan ističe jasan otisak krečnjačkog tla u vinogradu, a fino zaobljeni tanini upakovani u razvijene tercijarne note duvana i snažne kiseline daju harmoničnom vinu sa 14% alkohola eleganciju i intrigu.

Sve u svemu, prisustvo ovih vina na tržištu biće prilika da se obogati iskustvo donekle drugačijim interpretacijama popularnih sorti, ali i da se upoznamo s nečim sasvim novim.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh