Prva autohtona berba Imperatora

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Prva autohtona berba Imperatora

Biodinamička vinarija Imperator čiji su vinogradi u Erdeviku odradila je svoju prvu berbu autohtonih sorti prokupac, vranac, grašac isila.

Poznata po filigranski rađenim sortnim etiketama i kupažama inetrnacionalnih sorti, ovo je potpuno nova stranica za organski sertifikovanu vinariju Imperator koja je dodatno podigla preko 6,5 hektara novih zasada malbeka, merloa, kabernea, pino noara, sovinjon blana, među kojima i nešto manje od dva hektara sa srpskim autohtonim sortama.

Najviše ima grašca,skoro jedan hektar, potom sile, vranca i prokupca koji u ovom trenutku pokazuju izvanredne rezulatate i u ovako teškoj vinogradarskoj godini.

- Čitav vinograd izgleda odlično – kaže Đurđa Katić koja vodi organsku i Demeter sertifikaciju.

Autohtona grožđa su od početka gajena po principima biodinamike, trenutno imaju status K-3 što je treća, poslednja godina konverzije. U ovom trenutku se čeka krajnji odgovor iz najpoznatije svetske sertifikacione kuće za biodinamiku Demeter, kada će i koji deo vinograda dobiti sertifikovan status.

Imperator berba 2020 34

Kako je ovo prva berba ovih sorti o stilu vina tek treba da se odluči.

- Vina radimo sortno, međutim treba sačekati, videti kako će proteći fermentacija i kakva će biti završna varijanta. Ovde na Fruškoj gori je potpuno drugo podneblje, druga priča u odnosu na Župu, u svakom slučaju čekaćemo da prokupac sazri koliko je god moguće. Znači, ne možemo unapred da odlučimo, naprosto moramo videti šta će grožđe dati i kako seinicijalna vina uklapaju u kvalitativni Imperatorstandard.

Materijal za sadnju autohtonih sorti uzet je iz italijanske firme Rauscedo, a samo je sila nabavljena sa naših prostora. Katić napominje da se ova sorta i dalje veoma skromno gaji te da ju je praktično nemoguće kupiti na nekom drugom mestu. I za relativno malu količinu sadnica sile koja daje sve popularnija vina moralo se čekati punih godinu dana.   |

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi