Neotkrivena Španija u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Neotkrivena Španija u Beogradu

U okviru trećeg izdanja festivala Belgrade Wine Week održanog od 21. do 26. septembra, Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu organizovalo je višednevnu akciju Španska vina u srcu grada 3.0, ali i dve izuzetno zanimljive prezentacije španskih vina pod nazivom Neotkrivena Španija koje su tokom dva dana vodili somelijeri Marko Marjanović i Marija Radović, sprecijalizovani upravo za ovu vinsku oblast sa diplomama ICEX Spanish Wine Specialist.

Da podsetimo da Španija ima oko 4.300 registrovanih vinarija i da je po količini izvezenog vina prva u svetu, a najviše izvozi roze vina. Takođe, uz Italiju i Francusku nalazi se u samom vrhu svetske lestvice po proizvodnji sa ukupne površine od preko 900.000 hektara vinograda, od kojih je oko 12% organski sertifikovano, odnosno četiri puta više nego što Srbija ukupno poseduje površina pod lozom! Oko 80% proizvodnje vina otpada na crveni segment, uz podatak da se uzgaja 150 autohtonih sorti, a najveće površine zauzimaju airen (nekada najrasprostranjenija vinska sorta na svetu), tempraniljo, bobai i garnača tinta.

Neotkrivena Španija 7

Prvog dana na programu su bila bela vina iz takozvane „zelene Španije“ i regije Kava (Cava), a na stolu su bile etikete: Anna de Codorniu, Celler de les Aus Bruant, Alta Alella Bruant, Don Jacobo Albarino, Martin Codax, Gaintza Txakolina i Gaintza Roses.

- „Zelena Španija“ sa svojih 5-6 najznačajnijih vinogradarskih regija predstavlja poslednji trend koji ovoj zemlji daje novu dimenziju u smislu autentičnosti i distinkcije na globalnoj vinskoj sceni. Sa druge strane želimo da podsetimo da je penušava španska kava, kao globalni odgovor na vina Šampanje, već odavno prepoznata i kod nas sa izvanrednim tržišnim potencijalom oličenim u verovatno najboljem odnosu cene i kvaliteta kod penušavih vina - započeo je Marko Marjanović upoznavanje prisutnih sa temom.

Čitav line up prvog dana koncipiran je da pokaže što više stilova u okviru teme, a posebno je upečatljiv utisak ostavila organska Cava Bruant iz vinarije Alta Alella za koju Marjanović tvrdi da verovatno ima najjedinstveniji aromatski profil koji je ikada osetio kod penušavaca. Inače, kava se danas proizvodi širom Iberijskog poluostrva, ali ipak 95% nastaje u izvornom regionu oko gradića Sant Sadurní d’Anoia.

Najjači utisak tog prvog dana možda su bila baskijska vina Gaintza Txakolina i Gaintza Roses, verovatno prvi put prikazana ovdašnjim vinskim ekspertima. Usledio je nepodeljen zaključak da malo koje vino može tako jasno prikazati pripadnost regiji kao ova.

Neotkrivena Španija 14

Narednog dana temu Crvena vina: Espana Incognita nadahnuto je obradila Marija Radović, vrstan poznavalac vina i svega vezanog za Iberijsko poluostrvo. Pred vinskim stručnjacima našle su se etikete Losada, Secrets del Priorat, El Lero, Orot Roble, Elias Mora Crianza i Orot Crianza.

Priču je započela predstavljanjem regije Bierzo na krajnjem severozapadu Španije gde glavnu reč vodi crna sorta mensia (Mencia) sa čak 86% učešća u vinogradima, a sledi je godelo sa 9%. Zanimljivo je da postoji posebna klasifikacija pet nivoa kvaliteta vina u odnosu na prinos grožđa, pri čemu najniža kategorija dozvoljava do 11 tona grožđa po hektaru, a sledeća barem 20% manje.

Prvo vino koje probamo je Losada, ručna berba iz vinogarda sa glinovite podloge iz istoimene vinarije. U pitanju je sorta mensia uz minimalni udeo belog grožđa Dona Blanca, što je dozvoljeno u ovoj apelaciji. Na nosu je puno slatke višnje i crnih bobica, ali je na ukusu tipična mensia čiji tonovi zemlje i sveže krvi savršeno odgovaraju uz pršut.

Neotkrivena Španija 10

Priorat, mala regija u Kataloniji prožeta toplim i hladnim uticajima vetrova sa mora i planina, donosi vina veoma intenzivnih aroma i ukusa što se odmah primeti u etiketi Secret del Priorat, kombinaciji garnače, karinjana i bordoške kupaže sa širazom. Ovaj Superšpanac je vino velike i dobro poznate vinarije Tores koja se odavno predstavila u Srbiji organskim vinima lepog odnosa cene i kvaliteta. Posvećena ekologiji, porodica Tores proizvodi vina na nekoliko kontinenata ali u ovom slučaju vino je nekako ostalo u senci čistih autohtonih konkurenata.

Mala oblast Malaga u Andaluziji, čuvena je tokom milenijuma po slatkim vinima od sorti Moscatel i Pedro Ximenez ali i brojnim razbojnicima koji su zemljom harali. Upravo lik nekakvog razbojnika (El Lero) čini etiketu istoimenog vina iz vinarije Tres Generaciones koja proizvodi svega oko 30.000 litara godišnje. Sa 14,5% alkohola ovo je ozbiljna kupaža 60% tempranilja i kabernea (30%) uz dodatak širaza. Hladne zime, ali i 3.000 sunčanih sati godišnje, sabile su dosta ekstrakta u grožđe na 900 metara nadmorske visine gde se nalazi vinograd od 8,5 hektara.

Za kraj usledila su tri vina „španskog bika“, kako neko reče, tačnije iz severozapadne regije Toro koja nas je iznenadila odličnim i daleko razumljivijim vinima od onih koja obično apostrofiraju ljubitelji velikih crvenih Toro vina punih začinskih nota. Oni koji se manje razumeju ovde bi se razočarali činjenicom da vinarija Orot (Toro čitano unazad) uzgaja samo sortu Tinta de Toro, koja je zapravo klon tempranilja, ali je ova sorta jedinstvena srž regije koja je apelaciju osvojila još daleke 1933. godine.

Neotkrivena Španija 8

Sa 700 metara nadmorske visine došla su vina Orot Roble svežih kiselina i tanina koji grickaju pod jezikom zaokružena ECO sertifikatima, kao i Orot Crianza neobično duge i upečatljive završnice. Oba vina dovoljno snažna da obrišu ukus neverovatno jakog sira, a sa cenom od pet i sedam evra, to su vina koja bi svako od prisutnih momentalno poneo kući. Bar nekoliko kutija.

Vino Crianza vinarije Elias Mora od iste sorte zanimljivo je i po tome što neki od ovih vinograda nisu bili zahvaćeni filokserom te nam se ostvarila jedinstvena prilika da probamo vina koja nisu uzrasla na američkoj podlozi. Ovaj originalni tinta de toro iskazao je zavidan kvalitet ali je gotovo duplo skuplji od Orot etiketa.

Recimo još i to da ni jedno od prikazanih vina trenutno nije na našem tržištu.   |

foto Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh