Stigao sremski Džeronimo

  • Objavljeno u Vesti
Stigao sremski Džeronimo

Još jedna simpatična marketinška ujdurma kreativne radionice zabavnih etiketa na ozbiljnim vinima vinarije Erdevik iznedrila je belo suvo vino od sorte grašac koja se za ovu priliku pod etiketom Geronimo 2020 obnaroduje kao graschatz. Inače, ovo je prvo vino od neke srpske autohtone sorte iz ove poznate srpske vinarije.

Reminescencije na dim iz lule mira kreću čim približite nos čaši u kojoj se prostrla ozbiljno zelenkasta tečnost. Da nije to „graschatz“ ipak u vezi sa graškom? U svakom slučaju ta zrela vinogradarska breskva, zelena jabuka, živahni napad citrusnih nota na nozdrve momentalno zahteva da se upustite i u analizu ukusa, jer svežina koja dopire iz čaše opasno mami.

Vinski park 2021 16

Zrele kiseline koje štipkaju negde ispod jezika pritom neodoljivo asociraju na koricu žutog grejpa čineći Geronima zgodnim partnerom u „plesu oko vatre“ čak i dalekoistočnim zalogajima, dok bi u njega najradije zaronili gomilu slasnih škampa da se koprcaju u završnici začinjenoj mediteranskim biljem kada će se iz svog tog „zelenila“ i mineralnosti na svetlo dana izvući i jasna naznaka tajanstvene slasti najverovatnije izazvane super uklopljenim alkoholom.

- Grožđe dolazi iz vinograda u Breskviku, za razliku od ostalog grožđa koje prerađujemo i koje stiže iz Krčedina – objašnjava Tanja Đuričić, enolog vinarije Erdevik. - Zašto do sada nismo radili grašac? Zato što smo radili vina od internacionalnih sorti i ovo je prvo vino sa predznakom autohtonosti. S obzirom na to da nam je prvi susret, iskrena da budem, ni ne znam o kojem je klonu reč, ali vino se pokazalo izuzetno dobro, vrlo je upečatljivo. Urađeno je sasvim klasično, u tanku, a što se boje tiče, sve mi se više čini da je sorta zaista dobila ime prema boji graška.

Inače, vino bi trebalo poslužiti jako ohlađeno, jer nakon prvog, krajnje upečatljivog ukusa na niskoj temperaturi, kao da impresijom stagnira.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh