Berba bez berbe

  • Objavljeno u Vesti
Sama berba je u drugom planu, ovaj se događaji inače pravi za prijatelje – objašnjava Gordan Bašić u društvu prijatelja vinara Sama berba je u drugom planu, ovaj se događaji inače pravi za prijatelje – objašnjava Gordan Bašić u društvu prijatelja vinara

Tradicionalno okupljanje i proslava berbe u vinogradu vinarije Fruškogorski vinogradi u Banoštoru, pravoj maloj vinskoj prestonici na obalama Dunava, održano je ovo godine a da nije obran nijedan grozd. Pa kakva je to berba bez berbe, pitali smo Gordana Bašića, domaćina i direktora vinarije?

- Neće danas biti branja. Grožđe kasni gotovo dve nedelje gotovo u čitavoj Srbiji a ovde je oko 400 gostiju stiglo u unapred određenom terminu. Da se zbilja bere mnogo bi se grožđa danas bacilo, šteta je.

vinarija Fruskogorski vinogradi berba 010

Nekima je žao, drugi sa olakšanjem brišu čelo već mokro od podnevnog sunca i hvataju se vinskih čaša koje neprestano promiču. Novitet, roze od sorte probus, prvi takav u Srbiji divno se presijava bojom nara u čaši. Čak i kad se malo zagreje postane puniji te zbilja mirisom i ukusom podseća na nar. Drugi Rose od pino noara je možda za tren suvlji, aroma i nota razumljivijih boljim poznavaocima vina.

vinarija Fruskogorski vinogradi berba 059

No Quet Grašac 2019, za koji Bašić smatra da je najbolji do sad, ono je što se neštedimice troši. Pogotovo kad ga neko izvuče iz buradi napunjenih ledom u kojima se hlade vina i vode. Dim sa roštilja poziva da u kovitlacu DJ ritma, ljudi, dece, pasa i ponekog vinara sa Fruške gore, stanemo u red za mesne slatkiše sa grila. Kasnije, uz nastup benda Mamurni ljudi pijemo merlo i vrlo „mesnati“ Quet Cuvee, kupažu već odrađenih vina od merloa i pino noara.

vinarija Fruskogorski vinogradi berba 066

- Imamo dva kuvea, filtrirani i nefiltrirani – nagoveštava novosti Bašić. – Tehnolozi se boje nefiltriranog vina jer ne mogu sa sigurnošću predvideti šta će se dogoditi u boci, ali pošto imamo mogućnosti, predložio sam da se igramo pa smo dobili dva razna vina. Tokom godine ustanovićemo koje je bolje mada ja već znam rezultat. I mislim da ću insistirati da se ove godine ne filtrira ništa od novih vina.

vinarija Fruskogorski vinogradi berba 022

A na rastanku sledi posebno iznenađenje. Sećamo se izuzetnog slatkog Quet vina Traminac kasna berba proizvedenog samo 2012. godine, dok su 2020. čak dve sorte dočekale da budu brane krajem decembra kao ledena berba. Traminac i grašac! Kad budu spremna, vina će biti predstavljena javnosti i biće to prvo ledeno vino od sorte grašac u Srbiji koliko nam je poznato. Pa, nestrpljivi smo...  |

Foto: B. Vidović
nazad na vrh