Penušavac The ponovo na sceni

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

Tri godine nakon premijere penušavog vina The 2015 vinarije Deurić sa Fruške gore, pojavila se sledeća berba ovog tradicionalno rađenog blanc de blancs penušavca od sorte šardone koji je momentalno po pojavljivanju stekao vernu publiku. Na žalost mala serija uslovila je da se The uglavnom poslužuje u vinariji, tek u nekoliko restorana, a da brojnim vinskim radoznalcima ostane samo pusta želja.

Sa druge strane, nedovoljno razvijeno tržište penušavih vina ali i favorizovanje drugog penušavog čeda ove vinarije Princeps Brut Nature 2015 Deurić, najboljeg penušavca za godinu 2019, učinilo je da tri leta prođe do ulaska naredne berbe The u Deurić podrum. Dve godine odležavanja na kvascima uz degožiranje i još pomalo u boci, tek novi The 2018 je spreman da svojom mineralnošću, svežinom i bogatim voćem u prvom planu podigne raspoloženje tokom vrelih letnjih dana.

deurić novo 11 result
Jedan mali Deurić logo na etiketi da se berbe razlikuju  Foto: Ivana Čutura

Divna zlatna boja, uporan stub sitnih mehurića koji se diže vertikalno kao dim iz odžaka kada najavljuje lepo vreme, a sve to praćeno predivnim mirisom zrelog voća, napisali smo ranije za ovaj penušavac. Što se aromatskog i vizuelnog utiska tiče, sve je tu, primetna je tek mala promena na minimalističkoj etiketi gde je u premijernom izdanju na crnoj podlozi stajalo samo The, a sada je vidljiv i mali zlatni logo vinarije kao pečat i dokaz da je proizvod definitivno usvojen. Zaista, od berbe 2018 svaka sledeća iznedriće ovo vino, a zbog interesovanja dosadašnje serije po 2.000 boca biće ove godine najverovatnije uvećane za 50 procenata.

Deuric 00055
Mirko Niškanović, direktor i enolog vinarije Deurić   Foto: Boban Vidović

- Kao i kod prehodnog izdanja jedan mali deo vina je bio u drvetu, naravno mnogo manji nego kod Princepsa, da ne bi The poprimio ozbiljan karakter drveta već da se samo dodatno zaokruži osnovno vino. Urađen je kao brut, na donjoj granici sa 8 gr/l slasti namenjen široj publici nego Princeps koji je potpuno bez zaostalog šećera – kaže enolog i direktor vinarije Deurić Mirko Niškanović.

The 2018 se osim u tri restorana u Beogradu i dva u Novom Sadu, te vinotekama i nadalje najviše prodaje u samoj vinariji gde fantastično upotpunjuje ambijent letnjih zabava i kampanje čudesnih uparivanja vina i hrane koju ovog leta vodi jedan od najpoznatijih regionalnih chefova Tom Gretić. U planu su gostovanja i drugih kuvara, didžejeva, a za jesen ili pred zimu i vinski noviteti od kojih će na scenu najverovatnije prvo dugomacerirani šardone.

A dotle, uživajte u The mehurićima.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi