Uncensored Bikicki za istoriju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Uncensored Bikicki za istoriju

Vinarija Bikicki postigla je ogroman uspeh na ovogodišnjem Decanter ocenjivanju u Londonu osvojivši zlata za oranž vino Uncensored 2018 i dve bronze za etikete Cu 2018 i Makana 2016 Bikicki.

Sa 96 poena Uncensored je postao ne samo najbolje ocenjeno oranž vino Srbije na Decanteru, već i drugo najbolje ocenjeno srpsko vino na ovom cenjenom nadmetanju svih vremena, odmah posle barikiranog šardonea Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik koji je prošle godine osvojio platinastu medalju sa 97 bodova!

Tim povodom prigodna proslava održana je u vinskom baru hotela Radisson Collection u Beogradu, gde je uz zanimljive zalogaje predstavljen ovaj nagrađeni stoprocenti traminac koji je macerirao 12 dana pod budnim okom majstora za ovakva vina Oskara Maurera, koji inače kao enolog potpisuje Bikicki vina.

Bila je to prilika da se podsetimo kako je pre dve godine vinarija Bikicki bila najtrofejnija srpska vinarija u Sofiji na BIWC 2019, a Uncensored 2017 osvajač trofeja za najbolje oranž vino Balkana. Uspeh u Londonu je tako potvrdio kvalitet fruškogorskog traminca, pogotovo uz činjenicu da je i desertni traminac Makana 2016 osvojio bronzu.

bikicki 1 result

Zanimalo nas je da li je londonski uspeh vina Uncensored zapravo kruna karijere mladog vinara?

- Više mi liči na novi start samo sa još većom odskočnom daskom – kaže s osmehom Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije.

Pitamo i da li je prilikom izrade ovog vina unapred razmišljao o tome da će upravo traminac biti perjanica vinarije, udarno vino u portfoliju?

- Iskren da budem najviše je Oskar Maurer davao ideje kada smo kretali. Koliko treba da macerira bila je njegova odluka koja se ispostavila kao sjajna. Tokom pet godina rada posmatrali smo kako se traminac globalno ponaša jer imamo onaj iz inoksa, macerirani, kasnu berbu. Svo to vreme smo iskoristili da otkrijemo kako iz ove sorte izvući najveći potencijal, a sad smo definitivno sigurni da je to maceracija. Da li kratka ili duga, zavisi od trenutka berbe i još mnogo toga, ali mislim da ovaj način proizvodnje otkriva pun potencijal tog grožđa. Dvanaest dana koliko je Uncensored macerirao je čini se gornja granica, ali igramo se s raznim dužinama maceracije, jedan dan, tri, šest. Imamo novo vino iz berbe 2020, samo jedan dan macerirani traminac.

bikicki 7 result

Na konstataciju da je osvojenih 96 poena možda najbolji rezultat na Decanteru za dugomacerirana vina iz regiona, ali i šire, Bikicki nema odgovor. No, priznaje da počinje da razmišlja na tu temu ge se javljaju brojne nepoznanice...

- Ne znam, pratio sam poslednjih par godina tu scenu, Slovenci su postizali lepe uspehe s oranž vinima, viđao  sam neka koja su osvajala po 96, možda 97 poena. Ja sam i prošle godine s oranž sovinjonom SO 2017 osvojio srebro i 92 poena, ali je zanimljivo to da kada šalješ vino na Decanter u prijavi postoje rubrike samo za belo i crveno vino. Zbog toga se u ocenama Decantera, Uncensored 2018 zvanično vodi kao belo vino i zato je teško otkriti da li je bilo bolje ocenjenih oranža na takmičenju. Mislim da bi to morali ubuduće da promene.

bikicki 4 result

Da li će nas u Londonu čuti, ne znamo, ali su u opisu ovog vina „zrele arome narandže i nektarine s intrigantnim notama oolong čaja (sličan zelenom čaju - prim.) i medenim nijansama...“ bili apsolutno tačni, a ukupan utisak ove svečanosti pocrtao je ispravnost izbora vinarije Bikicki za najbolju mladu vinariju Srbije 2019. Godine.   |

Foto Aleksandar Bojković
nazad na vrh

Srodni tekstovi