Sedam penušavih žlahtina s Kvarnera

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Sedam penušavih žlahtina s Kvarnera

Penušava vina dobijaju sve više prostora na vinskim kartama regiona, a u tom segmentu posebnu pažnju privlače vina Kvarnera.

U stvari, ova treća regija u Hrvatskoj po proizvodnji penušavaca, s količinom od oko 55.000 boca, postala je poslednjih godina pravi hit s vinima od lokalnih kvarnerskih sorti poput žlahtine, jarbole i belice. Najveći broj njih dolazi s ostrva Krk, gde glavnu reč vode vinarije Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Šipun, Gospoja, Poljoprivredna zadruga Vrbnik i Nada, zatim iz vinogorja Opatija-Rijeka-Vinodol gde se nalaze vinarije Ružić, Plovanić i Vinska kuća Pavlomir, te vinarija Boškinac s Paga.

Izdvojili smo ovom prilikom sedam ovakvih vina od najpopularnije kvarnerske sorte žlahtina, koja ne samo da zaslužuju pažnju, već se može reči da ispisuju i potpuno novu stranicu regionalnih penušavaca.

U pitanju su autentična vina, idealna za leto, izrazito sveža i mineralna, savršena kao aperitiv ili uz sir kao predjelo, kao dižestiv uz kolače sa smokvama i orašastim plodovima, ali i uz brojne lagane specijalitete od plodova mora.

Od kvarnerskih penušavaca dobijenih od žlahtine klasičnom metodom druge fermentacije u boci, San Marino Pavlomir proglašen je 2020. godine za šampiona Hrvatske na manifestaciji Vina od davnina, Gospoja iz istoimene porodične vinarije na Krku nosi naziv najboljeg penušavog vina Istočne Evrope prema ocenama s Vinitaly 2019, Valomet PZ Vrbnik poznat je i po tome što je osim u podrumu proveo izvesno vreme i pod morem, dok je Soubze Brut iz vinarije Nada savršeno skladno vino izuzetno popularno u restoranu ove vinarije u Vrbniku.

Penušave žlahtine nastale charmat metodom fermentacije u tanku tipičan su izraz letnje razigranosti. Među njima Biser žlahtine Kuće vina Katunar nosilac je zlatne medalje PAR Wine Award International 2021, a našao se i na listi 50 Great Sparkling Wines of the World 2021, a tu su i vrhunsko penušavo vino Porin Brut Estate Winery Katunar, te prošlogodišnji novitet Extra Brut Maličić Šipun vinara Ivice Dobrinčića koji posebnu pažnju poklanja starim sortama.

Pored penušavih žlahtina, u vinskim podrumima Kvarnera kriju se i penušavci od jarbole, sansigota, brajdice, debejana, divjaka, ali i još brojnija mirna vina koja su poslednjih godina stavila Kvarner na vinsku mapu regiona kao svojevrsni trezor malo poznatih sorti. Penušavci su tek deo te uzbudljive priče koja zahvaljujući aktivnostima nedavno osnovanog Udruženja Kvarner Wines konačno ima priliku da to silno vinsko blago predstavi i ljubiteljima vina u čitavom regionu.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama