Provansa iz Župe

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Provansa iz Župe

Na policama vinoteka pojavio se novi roze čuvene župske vinarije Vino Budimir, Triada Rose 2020 i momentalno privukao pažnju iz više razloga.

Tri su glavne razlike u odnosu na ranija izdanja uočljive u ovom vinu nežno roze boje sa potpuno redizajniranom etiketom. Kao prvo napušten je koncept tradicionalne župske ružice negovan od davnih dana i nastanka vinarije Budimir iz razloga što je tržište iskazivalo želju da dobije voćni roze velike svežine i ne previše visokih alkohola, a opet dovoljno ozbiljnog tela da podrži i neka ozbiljnja jela.

Drugim rečima Rose provansalskog stila upravo je ono što zatičemo u ovoj boci. Kao drugo, ovo je prvi roze koji je samostalno iznedrila Slađana Gajić vodeći tehnolog vinarije. I naravno, kad je već stvoreno ovakvo vino, bila je neophodna odgovarajuća etiketa u tom stilu gde je dizajner Vladan Stanojlović Kika pronašao adekvatno, upečatljivo rešenje.

budimir rose 3

Triada Rose 2020 je blend sorti prokupac i merlo koji nežnom bojom asocira na bogat doživljaj cveća i voća. Zaokruženo vino prijatnih kiselina upravo takve note prvo ponudi na mirisu, prolećno cveće, sitno crveno voće, bobice, specifičan miris zelenkastog vrha još nedovoljno zrele jagode. Srednjeg, pa i nešto punijeg tela uz obilje svežine, Triada Rose dugo se pamti nakon poslednjeg gutljaja.

Te složene,  kompleksne i ponešto slasne note uz 13,5 % alkohola daju vino koje je kao takvo savršen kompanjon raznoraznim jelima. Od slane pršute, preko grilovanog povrća, sve do odležalih tvrdih sireva pa čak i jačih tradicionalnih specijaliteta srpske kuhinje, predstavlja idealan putokaz inostranim gostima za pun doživljaj naše nacionalne gastronomije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi