Vinski Salon Kragujevac još viši nivo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinski Salon Kragujevac još viši nivo

Šesti Salon vina Kragujevac održava se 18. juna od 13 do 21 čas u Kongresnom centru Hotela Kragujevac uz učešće 90 vinarija iz Srbije i regiona Balkana sa preko 500 etiketa.

Vino je pobedilo koronu u Kragujevcu! Godinu dana nakon što je prvobitno zakazan u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije i Wine Expert Asocijacije Salon vina Kragujevac, jedna od najprestižnijih turističko-vinskih manifestacija primiće u petak posetioce dodatno obogaćena.

Zoran Petrović Salon vina Kragujevac Arhiva Vinski viteški red Šumadije 004 1477

Očekuju ih brojne prateće aktivnosti: Masterclass radionice, predavanja, predstavljanje projekata iz oblasti vitikulture i vinarstva, promocija knjiga "Vinorodna Šumadija" i "Vinski putevi Šumadije i Pomoravlja", Sto za vino karikaturiste Jugoslava Vlahovića, "EnoGastronomija" iz oblasti slaganje vina i hrane.

Poseban doživljaj, verovatno prvi takav u oblasti vinske kulture kod nas biće izložba "Vinska kraljevska Srbija u 12 priča" u galeriji kuće Đure Jakšića koja se otvara tačno u podne. Reč je o izboru iz fundusa budućeg muzeja "Vinsko blago Srbije" autora Zorana Rapajića. Raritetne etikete, fotografije, spisi, vinareli, artefakti bogate vinske kulture Srbije kroz dva perioda, od odlaska Turaka do početak Drugog svetskog rata, a potom od raspada SFRJ do danas.

Zoran Petrović Salon vina Kragujevac Arhiva Vinski viteški red Šumadije 004 1442

Osim vinsko-istorijskog putovanja uz vinske vitezove kroz Župu, Vršac, Beograd, Frušku goru, Knjaževac, manastire, kraljevsko Smederevo i Topolu, te još mnogo toga, izložba je takođe  posvećena Milutinu Dediću istoričaru umetnosti, slikaru, bardu Vinskih puteva Srbije koji nas je napustio nedugo nakon smrti brata Arsena Dedića.

A u Hotelu Kragujevac iz edukativnog dela programa izdvajamo radionice: Burgundijski stil šardonea iz Levča (Lastar), Dobre godine i organski vinogradi (Temet), Velika vina Šumadije čudesna priča o kaberneu i merlou, te specijalnu prezentaciju vinarije Chateau Kamnik pod nazivom Syrah, berbe i stil.

Zoran Petrović Salon vina Kragujevac Arhiva Vinski viteški red Šumadije 004 1115

Brojni izlagači sireva, pekarskih i suhomesnatih proizvoda upotpuniće enogastronomski ugođaj, a posebnu povelju i priznanje za najveći doprinos razvoju vinskog turizma u Srbiji 2020. godine dodeliće vinariji Despotika magazin Vino.rs i Centar za razvoj vinskog turizma.

Na marginama Salona održavaju se brojni sastanci proizvođača hrane, opreme i vina sa predstavnicima HORECA, te sektora turizma, trgovacima i izvoznicima vina.

Zoran Petrović Salon vina Kragujevac Arhiva Vinski viteški red Šumadije 004 1359

Centar za razvoj vinskog turizma u Kragujevcu uvrstio je Salon vina kao centralni događaj za promociju vinskog turizma Srbije, a stručnu podršku daju: SERSA, Wine Expert Asocijacija,  Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta Kragujevac, Vinski putevi Srbije, GTO - Gradska turistička organizacija Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Detaljan program Salona može se videti na sajtu, a za ljubitelje vina i članove kluba VPS (Vinski putevi Srbije) organizuju izlet u Kragujevac koji uključuje prevoz mini busom, posetu izložbi Vinska kraljevska Srbija, ulaznicu na Salon sa čašom i ručak u Hotelu Kragujevac.

Zoran Petrović Salon vina Kragujevac Arhiva Vinski viteški red Šumadije 004 1359

Cena ulaznice (sa uključenom čašom) je 1.000 rsd, Salon se zatvara u 21 čas, a tradicionalno vinsko veče za vinare i goste je u restoranu Panorama Hotela Kragujevac. Rezervacije na tel. 034 335533

U subotu 19. juna od 10 časova kreće Kragujevačka vinska tura, koja uključuje obilazak istorijskog jezgra grada, posetu i degustaciju u vinarijama Podrum Stari Hrast u Žirovnici i Art Wine u vinogradarskoj oaza Grošnica. Info i prijave: Turistički info centar Kragujevac - 034 301 306, 034 335 302 (Organizator GTO Kragujevac).    |

Salon vina 18. JUN 2021
Fotografije: Zoran Petrović,Salon vina Kragujevac, Arhiva Vinski viteški red Šumadije 
nazad na vrh

Srodni tekstovi