Vinski turizam po meri gosta u vinariji Eden

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vinski turizam po meri gosta u vinariji Eden

Intrigantna vinarija Eden otvorila je početkom juna svoja vrata i široj publici. Reč je o ekskluzivnom objektu na Kosmaju koji je u potpunosti završen, dok se određeni radovi u eksterijeru lagano privode kraju.

Za ljubitelje vina najznačajnija vest je da će tu moći da probaju  vina u kombinaciji sa jelima osnivača New Balkan Cuisine koncepta i glavnog kuvara restorana Iris Vanje Puškara.

Eden Vanja Puskar 008
Vanja Puškar: Preveliki izbor jela ume da optereti gosta

Okružena vinogradima poput pravog šatoa, vinarija Eden se nalazi na izuzetnoj lokaciji, vrhu brega sa koga se sa jedne strane pruža pogled ka Šumadiji iza duboke šumovite udoline, dok sa druge dominira Kosmaj. Vetar neprestano donosi slatke i osvežavajuće mirise prirode na veliku terasu opremljenu suncobranima, dok se iz udobno opremljene degustacione sale kroz staklene zidove pruža pogled na okolne puteljke usečene u zelenu pozadinu prirode.

Eden 005
Terasa se priprema za vrele dane

Od sada će u tom ambijentu i jelima iz kuhinje Vanje Puškara posetioci moći da uživaju subotom i nedeljom od 11 do 19 časova, po principu „kada i kako gost poželi“, dok će za sada sredom, četvrtkom i petkom od 10 do 16 časova moći da se degustiraju samo vina. U ovom trenutku maksimalan broj posetilaca je limitiran na 30 ali će do kraja leta biti uvećan za još 50 procenata.

Jedinstveno u ovakvoj vinskoj degustaciji je što se hrana i vino poručuju odvojeno. Na vinskoj listi su po dve berbe Sauvignon Blanc Eden i Chardonnay Eden, zatim perjanica kuće crvena bordo kupaža Genesis 2017 Eden, te daleko lakši i vrlo gastronomski Eden III 2017 čije više kiseline, tanini i velika voćnost savršeno idu uz jača jela. Inače, vina se pojedinačno mogu dobiti na čašu ili bocu, a postoji i mogućnost degustacije tri ili pet vina.

Eden 017

U ponudi jela je samo jedna varijanta: start, glavno jelo, desert. No već se samo predjelo može razvući na nakoliko sledova ukoliko želite da uparujete sa vinom. I da to potraje dobar deo popodneva: pate od pileće džigerice, domaći džem, mladi kravlji sir i sirni namaz sa mariniranim pečurkama, kruška sa drpanom junetinom, namaz od leblebije, a uz sve to u superfinim ručno rađenim korama, mantije u prelivu i ozbiljna savijača/burek sa sirom. Znači, ovo je predjelo pa kad stigne glazirana butkica sa raznim kremovima, ren sosom, krompirima, svakako morate uzeti poduži odmor pre deserta!

Tri oraha 020
Predjelo, pravi poligon za uparivanje sa vinima

Menu jeste jedan, ali Puškar svakog vikenda obećava izmene u njemu, tako da vas umesto zapečenih mantija može sačekati, recimo, cicvara. A znajući da je farma koza Ranilović u blizini, svašta se može događati. No, i bez toga sve je puno varijacija na temu domaćih proizvoda, dok je desert, naravno, od sezonskih sastojaka. Sad su aktuelne jagode u čokoladi sa crnim čajem, vanilom i penušavcem. Narednog vikenda nešto drugo. Voila!

Kako nam se čini, Eden je vinarija i mesto koje pretenduje da u impozantnoj prirodnoj sredini ponudi vrhunska vina uz kvalitetom odgovarajući gastronomski doživljaj. Treba doći, videti i probati. A još neflaširani sortni kaberne fran koji smo anprimer probali najavljuje nove velike događaje.

Za rezervacije i informacije pozovite +381 69 290 20 30 ili se informišite na sajtu vinarije.  |

Eden vinarija 084

Koncept priroda i društvo

Spoj vina i hrane u Edenu je praktično city varijanta u prirodi, demististifikuje Vanja Puškar. Prijateljskim vezama uključen u rast vinarije još dok je bila u nacrtima, objašnjava koncept da svi jedu jedno isto jelo.

- Jedno jelo, ali mnogo rada oko njega i uživanja u radu. Praktično prirodan spoj i nastavak rustičnijeg koncepta koji smo do nedavno radili na Kosmaju u šumi, uz činjenicu da veliki izbor jela ume i da optereti. Ovo je svojevrsni nastavak New Balkan Cuisine ideje da se oplemeni svakodnevnica, gde će se ljudi sličnog senzibiliteta prepoznati i družiti.

 

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi