Susret srpskog i hrvatskog kaberne frana

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Susret srpskog i hrvatskog kaberne frana

Vina od sorte kaberne fran izazivaju poslednjih godina povećanu pažnju u regionu, a to se posebno odnosi na ona iz hrvatske vinarije Josić u Baranji, selu Zmajevac, i srpske Đurđić na obroncima Fruške gore u Sremskim Karlovcima.

Poželeli smo zato da upriličimo susret dvojice vlasnika vinarija, Damira Josića i Dražena Đurđića, sigurni da bi imali dosta toga zanimljivog za razgovor, ali granična covid-19 procedura je to za sada onemogućila. Tako je umesto Đurđića, na hrvatsku stranu Dunava stigao njegov Cabernet Franc 2018, naslednik izuzetno dobre berbe iz 2017. godine koja je vinariji Đurđić donela niz priznanja. Tu se našao u društvu Josićevog Cabernet Franc 2017, trenutno jednog od najboljih crvenih vina kontinentalne Hrvatske.

Djurdjic 7
Fruškogorski dometi kaberne frana, Dražen Đurđić

U idiličnom ambijentu restorana Josić, koji se izdigao u pravi gastronomski dragulj Baranje, srpsko vino se našlo u rukama Damira Josića.

- Nisam imao prilike da probam to vino i biće mi pravo zadovoljstvo da ga otvorim s našim enologom Igorom Deakom, ali i da ugostim gospodina Đurđića i razmenimo iskustva - kaže Damir Josić koji ove godine obeležava 20 godina od prve berbe.

Josic 6
Cabernet Franc 2017 Josić skrenuo je pažnju publike na veliki potencijal Baranje

Dok do tog susreta ne dođe ostaje na vinu da otvori taj priželjkivani dijalog.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi