Vino za kolekcionare

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vino za kolekcionare

Vinarija Matalj iz Negotina iznela je na tržište jedan od najpoznatijih kaberne sovinjona Balkana, vino Kremen Kamen iz berbe 2017, koje je na prošlogodišnjem Decanteru u Londonu zajedno sa berbom 2016 osvojilo dve zlatne medalje.

- Desila se godina! – kaže Nikola Mladenović Matalj – Berba 2017 jedna je od najboljih u Srbiji za crvena vina, a u Negotinu je dala fenomenalne rezultate i samo su berbe 2011 i 2012 mogle da se mere sa njom.

Šta to znači? Odgovarajući odnos padavina i temperatura učinio je da mnoga srpska vina dostignu vrhunsku zrelost tanina ali i voćnost te godine, i to je ono što se zapravo traži u svim velikim vinima: da voćnost iznedri posebnu svežinu. I da za razliku od džemastih nota kabernea sa vrelog podneblja lepeza sočnih kiselina vodi vino ka dugoj završnici na tkanju besprekorno utkanih 15 % alkohola, najviše do sad.

FVB 7216
Jedna etiketa, dve berbe, dva zlata na Decanteru (DWWA 2020) – Kremen Kamen Matalj

Upravo je takvo vino Kremen Kamen 2017, softanih tanina koji odjednom obuzmu čitavo nepce i daju utisak velike zaokružene punoće. Pritom, treba ukazati na činjenicu da je prethodna berba 2016, relativno slabija od ove, takođe iz Londona u Negotin donela zlato i 95 poena, pa se nameće zaključak da je sada u čaši vino ogromnog potencijala. Uz opasku da je pritisak uvek, a sad posebno nestrpljivog i ljubopitljivog  tržišta, praktično uslovio izlazak na scenu ove berbe 2017, vina koje je komotno moglo deceniju i više čekati na sopstvenu premijeru.

Kremen Kamen 2017, kao idealno kolekcionarsko vino, deo svoje veličine iskazaće i sad, pogotovo ukoliko prihvatite savet proizvođača koji se često može čuti kad su u pitanju velika vina, da ga dekantirate barem pet sati pre ulivanja u čaše. Uživanje sledi a komentar vinara Nikole Mladenovića Matalja vrlo je kratak:

- Najlepše u vinarstvu je kada ti se desi ovakva godina.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi