Nova nijansa merloa iz Izbe

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Nova nijansa merloa iz Izbe

Vinarija Izba Jovanović iz Vele Polja kod Niša pustila je u prodaju Merlot 2018 vino koji na svoj način toplo, prijateljski, gotovo familijarno miriše u čaši i donosi deo onoga što nam mnogima danas nedostaje.

Vinar Ivan Jovanović opisuje berbu 2018 kao manje sunčanu od prethodne, pri čemu je za četvrtinu krupniji rod doneo i veću količinu vina, oko 8.000 boca. Nakon osamnaest dana maceriranja polovina vina je ušlo u klasičan barik od 225 litara, što do sada u Izbi Jovanović nisu radili, dok je nekih 30 do 40 posto odležavalo u drvenom sudu od 300 litara, a ostatak u čeličnom tanku.

U odnosu na ranije veoma cenjene berbe ovog merloa, Merlot 2018 Izba Jovanović donosi nešto manje izražene kiseline. Neka vas ne brine nešto svetlija boja, nema tu oskidacije, ali ima finih livenih bombona i crne čokolade. Tanini su meki i zbijeni na nepcu, ekstrakt je visokog napona, vino je puno s moćnih 15% alkohola i uz završnicu voćnu do neba. Kiseline su integrisane u snažnu teksturu koja ih gura duboko u drugi plan, gde raskošni, gotovo barokni naleti drveta grade masivni hrastov ram koji slasnu pulsirajuću završnicu drži veoma dugo omogučavajući da se razmak između dva gutljaja rastegne. Potpuno spremno i lepršavo, vešto omogućava dugotrajno uživanje.

superica

Trenutno Jovanovići sanjaju da jednog dana sagrade vinariju za desetak hiljada litara crvenog merloa pa i malo onog roze boje. No, to su zasad samo slatki snovi, dok je Merlot 2018 slasna java za svakog vinoljupca gde je crveno voće u prvom planu. Kao bonus na sve ostalo.

Napomenimo i to da nekoliko stotina boca ovog vina upravo plovi ka Australiji, što je jedan od značajnijih izvoznih poduhvata ove male porodične vinarije, a ljubitelji vina u Srbiji mogu da ga nabave pod povoljnim uslovima posredstvom Online prodavnice Vino.rs.

Foto: Vinarija Izba Promo 
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama