Shiraz ili Syrah, pitanje je sad

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Shiraz ili Syrah, pitanje je sad

Vinski stručnjak i WSET edukator Zvonko Herceg bio je medijator online radionice One Soul Two Bodies - Syrah & Shiraz na kojoj je predstavljeno 12 vina od ove cenjene internacionalne sorte.

Kroz priču o istorijatu, rasprostranjenosti i stilovima širaza, moglo se čuti mnoštvo korisnih i zanimljivih stvari o sorti koja postaje sve značajnija i u makedonskim vinogradima.

Primerci za vina na degustaciji dostavljeni su učesnicima radionice u takozvanom wine tasting boxu, kutiji u kojoj se nalaze vina u epruvetama označena brojevima. Čitav događaj pratilo je preko Zoom aplikacije dvadesetak vinskih profesionalaca iz Severne Makedonije i Srbije, koji su imali prilike da prokomentarišu sva vina.

Uz generalni zaključak da ovakvi razgovori i degustacije imaju izuzetni značaj, učesnici su od ponuđenih uzoraka posebno istakli Ten Barrels Syrah Reserve skopske vinarije Chateau Kamnik i Terrasse a l’Ombre francuske vinarije Chateau Gourdon, koja je sada deo makedonskog vinskog giganta Tikveš. Uz osvajača 95 poena na Decanteru, vino Syrah Dionis Barrique vinarije Dalvina, svu pažnju zavredela su i predstavljena vina iz vinarija Venec, Stobi, Popov, Virgo, Bovin i Skovin, koja svako na svoj način svedoče o autentičnosti i zavidnim rezultatima koje ova sorta ostvaruje u makedonskim vinogradima.

Kao uvod u priču o ovim vinima predstavljena su dva širaza iz doline Rone, ist0rijske kolevke ove sorte, te jedno vino iz Australije koja je razvila sasvim specifičan stil širaza iz Novog sveta.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi