Francuski vinogradi ostali bez trećine roda

  • Objavljeno u Info
Francuski vinogradi ostali bez trećine roda

Procene stručnjaka su da je šteta prouzrokovana izuzetno niskim temperaturama u aprilu napravila štetu francuskoj vinskoj industriji od oko dve milijade evra. Za potpuniju sliku novih okolnosti u ovoj za Francusku izuzuetno vrednoj grani poljoprivrede valja znati da je vinski sektor, inače vredan oko 14 milijardi evra godišnje, već izgubio oko milijardu dolara prošle godine usled problema koje je donela pandemija korona virusa.

Klima kao da se sve okrutnije poigrava s vinarima. Prošle godine katastrofalni požari u Australiji i Kaliforniji desetkovali su proizvodnju nekih od najvećih svetskih proizvođača vrhunskih vina, a sada se na to nadovezao i ovaj aprilski mraz u srcu Francuske. Led i vatra činili su nestvaran prizor proteklih dana u brojnim vinogradima Bordoa i Burgundije, Šampanje, Loare, Rone pa čak i Provanse, gde je na hiljade plamenih buktinja tokom noći i zorom pokušavalo da ugreje čokote tek propupele loze.

„Ovo je verovatno najveća poljoprivredna katastrofa u Francuskoj s početka 21. veka“, okarkaterisao je situaciju francuski ministar poljoprivrede uz napomenu da je izgubljena čak trećina ovogodišnje proizvodnje. Vlada je proglasila vanrednu poljoprivrednu situaciju, a Predsednik Makron je putem Twitera poručio da pruža punu podršku poljoprivrednicima koji su se širom Francuske iz noći u noć neumorno borili da zaštitite plodove svog rada. „Držite se čvrsto! Mi smo uz vas i ostaćemo tako“,  napisao je između ostalog.

Za konkretnu pomoć, ostaje da se vidi.  |

nazad na vrh