Ukus svemirskog vina

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ukus svemirskog vina

Dvanest boca vina Chateau Petrus 2000 vratila su se posle godinu dana provedenih u svemiru na Zemlju i nedavno je u Bordou organizovana degustacija tih vina s ciljem da se utvrdi kako bestežinsko stanje utiče na njih.

Ukupno 12 odabranih degustatora dalo je svoje mišljenje upoređujući ta vina s onima iz iste berbe koja su ostala na Zemlji. Zaključak je da su „svemirska“ vina brže evoluirala, te da sadrže više cvetnih aroma i mekše tanine. Panel ocenjivača je identifikovao i izvesne razilke u ukusu i boji, ali su one varirale u zavisnosti od osetljivosti svakog od degustatora. Zaključak je ipak da su vina sasvim dobro podnela netipične uslove odležavanja, a uzorci će sada biti dodatno podvrgnuti i hemijskoj analizi.

petrus 2000
Chateau Petrus 2000

Inače,  slavno vino iz Pomerola, koje košta preko 6.000 dolara po boci, izabrano je za ovu kosmičku avanturu jer je naučnicima bilo potrebno sortno, postojano i veoma strukturno vino da bi se lakše izučavale promene.

Recimo još i to da su na istom letu u orbiti bile i sadnice kaberne sovinjona i merloa, a čitav projekat deo je programa koji nastoji da doprinese razumevanju održive poljoprivrede.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi