Penušavci u fokusu

  • Objavljeno u Vesti
Penušavci u fokusu

U Zagrebu su u petak 19. marta u hotelu „Dubrovnik“ održane dve vinske radionice kao najava predstojećeg 5. Salona penušavih vina zakazanog za 11. jun u hotelu „Esplanade“.

Na prvoj radionici naslovljenoj „Prirodno & penušavo“ predstavljeno je šest vina, tri hrvatska i tri slovenačka, sva napravljena metodom pet-nat (fr. pétillant naturel), sve popularnijom u svetu.  Moderator je bila Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i veliki zagovornik ovakvih penušavih vina, a publici je ponudila da probaju „prirodne“ penušavce iz vinarija Tomac i Šember s Plešivice, Veralda iz Istre, Atimo iz Kranja, Keltis iz Bizeljskog i Štemberger s Krasa.

HD 19.032021. radionice SSW Prirodno Pjenušavo dr sc Nina Levičnik
Rastuća popularnost pét-nat vina, Nina Levičnik

Iako se radi o drevnoj metodi proizvodnje penušavih vina, njena renesansa u svetu vina počela je tek pre nekoliko godina. Stoga nije čudno da je među ljubiteljima vina i dalje dosta nepoznata i da nema puno vinara koji proizvode penušava vina po méthode ancestrale.

- Možda se na prvu čini da je metoda jednostavna jer traži samo jednu fermentaciju, ali je u suštini čitav proces dobijanja ovakvih vina zahtevan jer podrazumeva savršeno odrađen posao u vinogradu u skladu s prirodom i po principu „manje je više“. Pet-nat je najbolji dokaz da se vino rađa u vinogradu, a konačni rezultat je, ako je sve napravljeno kako treba, esencija teroara u čaši - kaže Nina Levičnik.

> Kakvo je to Pet-Nat vino?

 Na drugoj radionici pod nazivom „Penušavi Kvarner“ polaznici su saznali kao je Kvarner treća hrvatska vinska regija po proizvodnji penušavih vina, a posebna zanimljivost je da se ta vina dobijaju od lokalnih sorti žlahtine, belice i jarbole, bilo charmat ili tradicionalnom metodom.

HD 19.032021. radionice SSW Pjenušavi Kvarnerdr sc Žarko Stilin 14
Kvarner u fokus, Žarko Stilin

O vinskom usponu ove sve značajnije regije govorio je sekretar Udruženja Vina Kvarnera dr. sci. Žarko Stilin, jedan od najglasnijih promotera izvornih kvarnerskih vinskih sorti i organizator nekoliko vinskih manifestacija od kojih je najznačajnija Međunarodni eno-gastro festival WineRi.

U priču o penušavcima iz Kvarnera bilo je uključeno čak 10 vina: Maličić vinarije Šipun, Porin Estate Winery Katunar, Valomet PZ Vrbnik, Gospoja PZ Gospoja, San Marino Vinske kuće Pavlomir, Soubze ugostiteljstva i trgovine Nada, Stara Bakarska Vodica PZ Dolčina Praputnjak, Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar, Plovanić Plovanić vina, te Ružić OPG Ružić.

HD 19.032021. radionice SSW atmosfera
Radionice kao najava boljih vremena za vinske manifestacije

Na kraju, ostaje da se nadamo da će ludilo s virusom dozvoliti da se 5. Salon penušavih vina, kao i sve ostale vinske manifestacije u regionu, doista i uspeti da se održi u predviđenom terminu.

Foto: Julio Frangen
nazad na vrh